прясна паста

История на пастата

Еволюция на пастата или от къде е тръгнала най-популярната храна в света?

.

Ще намерите много и различни версии за историята на италианската паста, но ви препоръчваме да ги четете с голяма доза съмнение. Вече има много информация, че различни форми на паста (изсушена смес от брашно и вода) са се появили в различни точки на земята между 8 000 г. пр.н.е и 3 000 г. пр.н.е. Пастата всъщност се е появила доста преди появата на хляба с мая или квас. Възникнала е в момента, в който човечеството е открило зърнените храни и е установило, че от тях може да се прави брашно.

.

Първите познати форми на хляб са от около 8 000 г. пр.н.е. в Древен Египет, където са започнали да пекат изключително тънки питки от брашно и вода, подобни на днешните царевични тортили или индийски чапати. Тези печени питки били доста скъпи и затова по-бедните слоеве си правели квадратни питки, които сушели на слънце, след което изпичали с мазнина, хидратирали с гореща вода или просто ги добавяли натрошени в ястията. Изпечените питки се наричали quern (кюрн) докато сушените питки се наричали lana (лана), което означава “квадратен лист”. Тези лани стават метод за съхранение на брашно в целия Близък Изток и Северна Африка. Същите лани се появяват и в Персия, където са развити в посоката на разточени сушени кори, които се трошат и използват като уплътнител и сгъстител при приготвянето на различни ястия. От там идва и нашата юфка. Тези лани са и в основата на създаването на кус куса, който също е форма на паста, позната в цялото Средиземноморие.

.

Не се знае дали и как тези лани са пренесени в земите на днешна Италия, но е факт, че подобен сушен продукт, направен от спелта се появява около 1 000 г. пр.н.е в Етруската цивилизация, населяваща днешните райони Тоскана, Лацио и Умбрия. Веднага след това в новопоявилата се Римска империя вече има широко разпространен продукт, които се казва lagane (лагане) и се използва за приготвянето на популярно ястие на пещ, което представлява редове лагане и редове месо и зеленчуци (демек първа форма на лазаня).

.

Първите данни за паста, специално предназначена за варене са от Йерусалим от около 5 ти век. Тогава е описана търговия на суха паста, предназначена за варене, която се предлага на пътуващи търговци и мореплаватели. През 8 век след превземането на Сицилия от арабите там започва да се произвежда и използва суха паста за варене, която много бързо се разпространява в целия Апенински полуостров. В Сицилия тя е наречена макарони, което се превежда като “трудно омесено”.