Подправки

Кимион

Семената кимион са сред най-разпространените подправки в цял свят, но най-използвани са в Близкоизточната, Индийската и Мексиканската кухня. Характеризират се с топъл и улегнал вкус, даващ дълбочина на всяко ястие. Използват се за овкусяване на ястия с месо, зеленчуци и варива. Задължителна подправка за българското кебапче. Смелете ги, за да освободят пълния си аромат или ги запечете леко, за да подсилите ядковите им нотки.

Нетно тегло: 70 г

Кориандър семена

Семената кориандър с мек, лимонов вкус със земни нюанси. Използват се цели или смляни в ястия като индийски кърита, супи, яхнии, за маринати, за овкусяване на ориз, боб и зеленчуци, за туршии и консерви.

Нетно тегло: 70 г

Зелен кардамон семена

Семената зелен кардамон са ароматното ядро на шушулките зелен кардамон, с изумруден оттенък са с наситен вкус и аромат и ще добавят сладост, топлина и нотка на цитрус както към солени, така и към сладки ястия.

Нетно тегло: 15 г

Черен кардамон

Често използвана подправка в Индийската, Близкоизточната и Африканската кухня, известна със своя интензивен, опушен аромат и уникален вкусов профил, който е едновременно сладък, камфорен и с нотка на ментол. Използва се както в сладки, така и в солени ястия като индийски кърита, биряни и ястия с ориз, добавяйки дълбочина и многослойност на вкуса. В Близкоизточната кухня често се слага в кафе и чай за аромат.

Нетно тегло: 15 г

Куркума

Куркумата произхождаща от тропическите региони на Азия и представлява корена на растението куркума, който се изсушава и смила фино. Има леко горчив, землист вкус с нотка на сладост. Известна е с ярко жълтия си цвят и често се използва като естествен оцветител за храна. Куркумата е основна съставка в много индийски и азиатски кърита, стир фрай, смутита и топли напитки.

Нетно тегло: 70 г

Джинджифил

Джинджифил е универсална подправка, направена от смлян изсушен корен джинджифил. Има силен, стоплящ и пиперлив вкус и е основна подправка в много кухни по света. Използва се както в сладки, така и в солени ястия за овкусяване на кърита, яхнии, супи, боб, леща, сладкиши, бисквити, пайове и много други.

Нетно тегло: 70 г

Сумак

Подправката сумак се получава чрез изсушаване и смилане на плодове на многогодишен храст, които са богати на антиоксиданти и витамини. Има наситено-червен на цвят, има приятна киселинност и свежест с леко тръпчиви нотки. Вкусът му често се сравнява с този на лимон.

Нетно тегло: 100 г

Махлеб млян

Ароматна подправка, направена от прясно мляни ядки на черешовото дърво Св. Луси. Тази уникална подправка има сладък, черешово-ядков профил, едновременно ароматен и вкусен с нотки на горчив бадем и марципан.

Съставки:

100% прясно мляни ядки махлеб

Нетно тегло: 50 г

Индийско орехче

Индийското орехче има мек, ядков и леко сладък вкус. Произлиза от плодовете на дървото Myristica fragrans, което е родом от островите Банда в Индонезия, но се гледа и в други тропически дестинации като Шри Ланка, Индия и Гренада. Индийското орехче е твърдото ядро на плода, покрито с дантелена, червеникава обвивка, наречена мейс, която също се използва като подправка и има подобен, но по-деликатен и леко пиперлив вкус.

Нетно тегло: 60 г

Цейлонска канела

Канелата е подправка, направена от кората на дървета от семейство Cinnamomum и е известна със своя топъл, сладък и леко пикантен вкус. Цейлонската канела, популярна още като „истинска канела“, произлиза от Шри Ланка и се прави от вътрешната, мека кора на дървото, която се обелва на тънки ленти, изсушава се и се навива на пръчки.

Нетно тегло: 90 г