жени, правещи кускус

Марокански кускус

Кускусът е създаден от Берберите, населявали северозападна Африка. Станал е основна храна в Мароко, Алжир, Тунис, Мавритания и Либия. През алжирските емигранти добива широка популярност във Франция и вече е неразделна част от френската кухня. След преселението на мароканските евреи в Израел се настанява трайно и в местното меню.

Традиционно кускусът се прави от пшеничен грис, поръсен с вода, който в специални тави на ръка се оформя на топчета с диаметър около 1 мм. След това топчетата се овалват в брашно и се сушат. 

Така произведеният кускус има дълга трайност и се готви на пара. Традиционно кускусът се пропарва два или три пъти, за да стане лек и пухкав. В Мароко имат специални тенджери, които вместо капак имат съд за пропарване на кускус. В тези тенджери едновременно може да сготвите ястие и да пропарите и овкусите кускус.

В магазините в цял свят може да се намери индустриален кускус, които е предварително пропарен и след това изсушен. За да го приготвите трябва само да го залеете с гореща вода в съотношение 1-1.5, да го похлупите и изчакате 5 минути да поеме водата. Така имате доста приличен резултат без трудоемкият процес на правене на кускус.

Под името кускус обаче се продават и малки топчета паста, които са доста по-големи от кускус, направени са от тесто за паста и трябва да се варят, а не да се пропарват. Те се ползват за десерти, за добавяне към супи или се приготвят за малки деца.

Вижте една бърза рецепта с кускус и марокански микс подправки:

.