Pasta brands

Как да изберем качествена суха паста в магазина?

Изборът на суха паста обикновено е предрешен – в магазина избирате марката, която ви е набита в главата от рекламите по телевизора и готово 🙂  Дали това обаче е най-доброто, което може да направите за себе си?

.

Ето няколко правила, които да следвате, за да имате винаги перфектна паста на масата:

.

  1. Изберете паста, произведена в Италия от твърда пшеница. Има доста италиански пасти, произведени от обикновена пшеница, но не ви ги препоръчваме.
  2. Изберете паста, на която пише, че е произведена с бронзов екструдер (Bronze Die). Това ви гарантира, че повърхността на пастата е набраздена с малки пукнатини и ще задържа перфектно соса, който ще и добавите. Колкото по-гладка и дори лъскава е една паста, толкова по-нискокачествена е. Тези пасти обикновено се правят с тефлонови екструдери и почти не задържат сос по повърхността си.
  3. Колкото по-бяла е една паста, толкова по-качествена е. Белият цвят е доказателство, че пастата е сушена на ниска температура продължително време. Колкото по-жълт цвят има една паста толкова по-бързо е сушена и обикновено към нея са добавяни подобрители, за да не се начупи при сушенето на висока температура.
  4. Проверете времето за варене на опаковката. Качествените пасти се варят между 10 и 15 минути. Ако се чудите между две еднакви пасти от различни производители, изберете тази с по-дългото време за варене. Допустимо е и време под 10 минути когато става дума за много тънки спагети или друга фина или дребна паста.
  5. Качествената паста трябва да има обявено съдържание на протеини над 13%. Колкото повече, толкова по-добре. Най-високото съдържание е обикновено 14-15%.
  6. Най-качествените сухи пасти  са произведени от малки автентични производители (artesian) от района на юг от Неапол.

.
От марките, който се предлагат в България ние избираме Rummo, la Molisana, Delverde. Най-добрата паста, на която сме попадали е Liguori di Gragnano I.G.P. А Barilla да си я яде Федерер 🙂