Лазаня

10 неща, които трябва да знаете за лазанята

1. Лазанята се появява в Римската империя много преди пастата да превземе територията на сегашна Италия, което става едва през 12-13 ти век.

2. Лазанята се е водила зимно ястие за студените месеци и затова се прави с много мазно месо, сос бешамел и зехтин.

3. В лазанята италианците не слагат моцарела или други сирена, освен пармезан за запичане отгоре. Сирена от типа на проволоне се използват при безмесните варианти на лазаня, които обикновено се правят с гъби. Такава е и рецептата, която ще ви покажем днес.

4. Рагуто за лазаня Болонезе се прави от 50/50 смес на говеждо и свинско месо.

5. В по-старите рецепти за рагу Болонезе се слагат и пилешки дробчета, което отново излиза на мода последните години.

6. В рагу соса се слагат малко домати – това е сос на база месо и мазнина, а не на база домати. Доматите ги приемете като подправка, като може да ползвате и само доматен концентрат.

7. Повечето рецепти за лазаня, които ще намерите в мрежата нямат нищо общо с оригиналната лазаня Болонезе. Видите ли рецепта, в която се проточват някакви сирена не се занимавайте с нея.

8. Втората по популярност рецепта за лазаня след лазаня Болонезе е лазаня Неаполитана. Тя е характерна с това, че се прави с много по-дебели сухи кори, които се варят преди употреба и тя е много по-богата на плънка. Слагат се поне 3 вида месо, малки кюфтенца, варени яйца, наденички и каквото още ви хрумне. Доста по-трудоемка за правене е и е едно от тържествените ястия в Южна Италия.

9. Лазанята претърпява драматични промени при излизането си от рамките на Италия. Започват да се появяват все по-абсурдни версии и рецепти, за да стигнем до положението да ни я продават от вендинг машини, произведена и замразена преди неясно колко време. Гответе си сами, това е единственото спасение!

10. Добре направената лазаня е изкуство на деликатния баланс между дълбокия месен вкус на рагу соса, класическия фон на соса бешамел, леко загатнатата пикантност на подправките и нежността на прясно приготвените кори. Всякакви отклонения от тази формула водят до ястие, което не е лазанята, която обожават не само италианците.

.

Ето и нашата рецепта за безмесна лазаня, защото още е лято. Скоро ще дойде и оригиналният зимен вариант, така че следвайте ни.

.