мексикански тортили

Мексикански тортили

В Мексико има два вида тортили – царевични и пшенични. Царевичните са традиционните, а пшеничните се появяват след пренасянето на пшеницата през океана.

.

тортили,маса харина,мексиканска кухня,мексиканска рецепта

.

Царевичната тортила е основен продукт в мексиканската кухня и се предполага, че се ползва от преди 10 000 години. Богат източник е на протеини, калции, мед, цинк и витамин В3. Прави се от суха царевица, която се кисне 12-24 часа в разтвор от вода и вар (калциев дихидроксид). Този процес премахва външната обвивка на царевичните зърна и ги трансформира в източник на лесно смилаеми протеини. След обилно измиване накиснатите зърна се смилат и се получава царевична маса (Masa) с тестообразна консистенция, от която се правят тортилите. Така получената маса има трайност 1-2 дни, след което ферментира. По тази причина е създадено брашното за тортили (Masa Harina), което се получава чрез изсушаване и смилане на прясната царевична маса. Брашното има голяма трайност и може да се намери в магазините.

.

Ако имате късмета да опитате тортили, направени от прясна маса ще разберете, че те не са допълнение към ястието. Те са основното ястие, гарнирано със всичко останало. Има различни цветове тортили в зависимост от сорта царевица, която се използва – бели, жълти или сиви.Тортилите традиционно се печат на нагрята керамична плоча, наречена комал (Comal). Ако ги изпържите и сгънете на две ще получите tako shell, а ако не ги сгънете ще получите тостада.

.

тортили,маса харина,мексиканска кухня,мексиканска рецепта

.

Пшеничните тортили се появяват в северната част на Мексико, където климата е подходящ за отглеждане на пшеница. Мексико сити е границата между царевичните и пшеничните тортили. На юг използват основно царевични, а на север основно пшенични тортили. В южните американски щати също преобладават пшеничните тортили. Теса по-големи от царевичните, достигнат до 30 см в диаметър и затова се използват основно за буритос, касадия, енчилади и фахита. По-гъвки и жилави са и в тях лесно се завиват меса, плънки и зеленчуци. Не се разпадат от салсите и са особено подходящи за сандвичи.

.
Пшеничните тортили са по-лесни за производство и съхранение и затова са добили популярност в цял свят. Със сигурност ще ги намерите в почти всеки голям хранителен магазин дори в България. Купете си, поръчайте си мексикански микс подправки, пригответе лесната рецепта за енчилади по-долу и се насладете на автентично северно мексиканско ястие.

.