тикла

Какво е тикла и как се ползва?

Печенето на тикла е техника, която се среща на много малко места по земята, едно от които е България. Тиклата е каменна плоча, която всички сте виждали по покривите на старите къщи, но същата плоча се използва доста често, особено в Родопите, за печене на месо, риба, тесто и т.н.

Най-важното при този метод е да си намерите подходяща тикла (камък). Най-разпространената е плоча гнайс (цепен камък добиван около Ивайловград и Разлог). Най-здрави са тиклите от габро (100% силикатен и вечен), а най-добрите за печене са пясъчниците камъни (от червен пясъчник от гара Бов), които са 95 % силициев двуокис и са химически неутрални, но те са и най-крехки и се чупят лесно. Най-неподходящ е мраморът, който е калциев карбонат, химически активен е към киселини и попива вода и мазнини. Речните камъни също не са особено подходящи защото често се пръскат при нагряване.

При избора на камък трябва да се внимава да няма пукнатини и да е еднороден, за да се намали рискa от спукване и чупене.

Предимствата при готвене на каменна плоча са, че имате постоянна температура и не се изискват никакви специални приспособления, за да готвите различните видове храни. Почистването става изключително лесно и плочата е вечна, особено ако сте направили огнището на сухо място. Можете да намажете с мазнина преди печене или да печете директно на суха плоча. Недостатък е, че трябва време, за да се нагрее достатъчно преди да печете, респективно изстива бавно и трябва да се внимава да не се изгорите дори дълго време след като сте угасили огъня.

Гарантираме ви обаче, че каквото и да изпечете по този метод ще има неподправен натурален вкус.