зелен пипер

Зелен пипер

Днес ще ви кажем една горчива истина, която крият от вас през последните 600 години. Истинският пипер всъщност е пресния зелен пипер, който е ненадминат като аромат, вкус и свежест. За съжаление той запазва тези си качества само няколко часа след като е откъснат защото много бързо губи водното си съдържание и започва да изсъхва или ферментира в зависимост от това къде се съхранява. Това е и причината, поради която първоначално пиперът е търгуван наложен с морска сол. С разрастването на търговията започва да се търгува изсушения и ферментиран черен  вариант, които е значително по-лек и удобен за транспортиране на далечни разстояния. 

.

За много дълъг период от време зеленият пипер изчезва като стока за търговия. В началото на 20ти век с появата на производството на стерилизирани консерви започва продажбата на зелен пипер в оцетна марината. Този продукт става изключително популярен в Италия, Франция и САЩ. Използва се основно за сосове, влага се в сирена и колбаси. В края на 20ти век на пазара се появява сушен зелен пипер, произведен с технология за изсушаване чрез замразяване. Така изсушения зелен пипер подлежи на лесна рехидратация чрез накисване във вода или друга течност или в процеса на готвене. 

.

Зеленият пипер обикновено е игриво лютив, с по-богат и свеж аромат и вкус в сравнвние с черния и белия пипери. Използва се за пиле, риба, класически сосове или за смесване с други пипери.