Вкусът на България

Защото обичаме България и българската кухня

Тази година по повод националния празник решихме да посветим дните до края на март на българската кухня. Това далеч не е случайно – миналата година съдадохме българска серия продукти, която разработихме с много любов, ентусиазъм и усилия и с която много се гордеем. Нарекохме я “Вкусът на България” защото ако България има един аромат и това е розата, то тя има много вкусове, които заслужават да бъдат съхранени и популяризирани. Не можем да оставим само една шарена сол да ни представя пред света вместо традиционните ни мерудии.

Проучихме позабравени рецепти и традиции и трябваше да се преборим с наложената с течение на времето практика шарената сол и чубрицата да доминират всички рецепти, които се свързват с българската кухня. Разбрахме, че появата на общественото хранене през 50те години на 20 век, създаването на система от техникуми за обучение на готвачи, както и възникването на унифицирани рецептурници за столовото хранене и туризма са структурирали за първи път рецептите в българската кухня, но и са нанесли трудно поправими щети в стремежа за опростяване.

В този проучвателен етап обаче открихме страхотни традиционни рецепти, срещнахме уникално кулинарно богатство, което заслужава да бъде съхранено и развито и може да ни постави на картата на световната кулинария.

Резултата на този процес е готов и много ни радва. Създадохме 7 микса от подправки:

  • Шопска подправка – микс, базиран на чубрица, пипер, чесън др. Тази деликатна комбинация е перфектна за свинско, боб, картофи, пиле и е в синхрон с традиционния консерватизъм на Шоплъка. 
  • Родопска подправка – типична комбинация от джоджен, кимион и риган, подходяща за смилянски боб, станимашки сарми, кайма за кюфтета, агнешко, телешко. Употребата на тази смес придава характерната за Родопите мистичност и загадъчност на всяка рецепта.
  • Пиринска подправка – смес повлияна силно от банската капама и разложкия чомлек. Силните аромати на ким, кимион, бахар, копър семе и други предават най-добре традицията и огнения темперамент на Пиринският край. Подходяща за свинско, агнешко, дивеч, кисело зеле, тази подправка ще направи всяка гозба запомняща се.
  • Тракийска подправка – универсална зеленчукова смес, подходяща за използване във всичко което решите да сготвите. Сушените морков, кълцана сладка чушка, пащърнак и чесън, комбинирани с магданоз и чубрица дава плътност и завършеност на всяко ястие или супа. Подправка богата на вкусове и аромати какъвто е регионът, на който е кръстена.
  • Дунавска подправка – тарос, подправката характерна за централна северна България, расте във всеки двор и я има във всяка супа. Таросът е в основата на този микс, който кръстихме Дунавски защото става страхотна чорба от сом с него :)) Пълният си потенциал обаче тази смес показва при готвене на пиле с ориз или пилешка супа.
  • Балканска подправка – естествено не може да не обърнем внимание и на сминдуха, тази толкова характерна за шарената сол подправка. Балансирайки силният аромат на сминдуха с магданоз, джоджен и чубрица постигнахме едновременно традиционен и ненатрапчив аромат, подходящ за всяка рецепта от националната кухня.
  • Черноморска подправка – истинската черноморска рибена чорба не може да мине без лющян (девесил). Миди, риба, пиле, телешко, чушки, боб – това са само част от продуктите, които може да сготвите с тази смес от подправки. Тя е специфична, силна и характерна както скалистия бряг на Северното Черноморие и безкрайните поля на Добруджа.

За нас работата върху този проект беше истинско удоволствие и вдъхновение. Надяваме се да сме успяли да предадем част от енергията, историята и традицията на тази обетована земя, която населяваме в последните няколко хилядолетия.