green curry dish

Защо да хапвате повече подправки с настъпването на топлото време?

Най-краткият отговор е защото така е по-вкусно. И защото всички хора на планетата Земя, които живеят в субтропиците, тропиците и на екватора правят така 🙂 И след като го правят има някаква полза, която са установили по метода на опитите и грешките в течение на хилядолетната си история. Медицинското учение Аюрведа в Индия е базирано изцяло на природни лечебни средства, голяма част от които се използват като кулинарни подправки.

.

По-научният отговор е, че доказано употребата на повече подправки има силни бактерицидни и противогъбични ефекти. При постоянна употреба много от подправките имат и противовъзпалителен ефект, какъвто е случая с куркумата, джинджифила и чесъна. Пиперинът в черния пипер и капсаицинът в лютите чушки имат въздействие върху функционирането на сърдечно съдовата система и спомагат за термичния баланс на организма. В топло време загряващият ефект от тези две подправки предизвиква допълнително изпотяване, което има охлаждащ ефект върху цялото тяло. Затова люто хапват основно южните нации, а северните предпочитат алкохола и парните бани за поддържане на комфортна температура на тялото. 🙂

.

Наскоро ви представихме Рас ел Ханут миксът подправки, които е характерен за северна Африка и които обикновено съдържа около 20 подправки. Подобни миксове можете да намерите и в индийската кухня, като Гарам масала например или близко източния Бахарат и етиопското Бербере. Такива смеси се използват и в Централна Африка, Далечния изток, Китай и Япония.

.

За финал ще ви кажем, че в северна Европа един жител изяжда средно 20 грама подправки месечно, докато в най-южните части на Индия или в Етиопия и Нигерия консумацията достига невероятните 50 грама на ден.