шафранов минзухар

Защо български шафран?

Всички са чували, че шафранът е най-скъпата подправка на света, но това не е най-важното за нея. Най-важното е, че е много вкусна и полезна. 

Намирането на качествен истински шафран е предизвикателна задача. Качественият ирански шафран (един от най-популярните в света) не може да се намери лесно заради рестрикции на Иран и това, което се предлага обикновено е или стара реколта или е случайна доставка, внесена неясно как. Поради политическата обстановка в Афганистан търговията със страната също стана невъзможна. Индия отглежда висококачествен шафран, но той е забранен за износ поради голямото търсене на вътрешния пазар. Широко предлаганите испански и гръцки шафран не са лоши, но не могат да се доближат до най-доброто качество.

Наскоро съдбата ни срещна с група ентусиасти, които отглеждат шафран в България. Оказа се, че в България се гледат годишно около 20 – 30 кг.  шафран, но за компенсация на малкото количество качеството е на изключително високо ниво. За сравнение в Иран призвеждат от 250 до 400 тона годишно. Тези ентусиасти са си поставили непосилната задача да произвеждат шафран при почти несъществуващ вътрешен пазар само защото вярват в чудесните качества, които той притежава и от мерак да имат продукт с гарантирано високо качество.

Защо трябва да ядете шафран всеки ден?

Шафранът е подправката на боговете. Предполага се, че е започнала селекцията му от октомврийския син минзухар преди около 7 000 г. или в подножието на връх Олимп или на остров Крит. От тогава се разпространява по света, за да се стигне до днешни времена, когато шафран се отглежда в цялото северно полукълбо в зоната с умерен континентален климат. В Европа шафран се отглежда от 14 – 15 век от Англия през Франция, Швейцария, Чехия та до България и Румъния. Първоначално шафранът е използван основно като оцветител за жълт цвят за платове и коприна и едва по-късно като хранителна подправка и оцветител за храна в Персия и Индия. Оризът със златист цвят бил признак за богатство и престиж. Робите на будистките монаси се боядисват с цвят на шафран, смятан за цвета на живота и защото се счита, че Буда носел такива дрехи.

Ползите от шафрана са много и разнообразни и на много места може да прочете за здравословните ефекти от редовната му употреба. Най-важното, което трябва да знаете е, че истинския шафран е много вкусен и ароматен и може да го слагате на всичко, което ви хрумне от чай, през печива, десерти, сладоледи та до кебапи, яхнии и кърита. Отива на риба, пиле, телешко, скариди, гювечи и супи. Доста хора пият чай от шафран за регулиране на кръвната захар. 

Ние просто си го харесваме. Страхотно става в десерти, та дори в маслото за яйца по Панагюрски. Ето я и любимата ни рецепта за калмари с шафран и испански микс подправки.

.