founders

Кои сме ние

Кои са основателите на Spizing?

Валя и Иво.

Защо решихте да създадете Spizing?

Иво: В края на 90-те затвориха „Рамаяна“, любимият ми индийски ресторант на ул. Христо Белчев в София, и започнах да си купувам подправки от Англия, за да готвя вкъщи. Постепенно все повече и повече хора започнаха да ме питат за рецепти, подправки и места, от които да си ги купят. Преди около 3 години с Валя работехме заедно в един офис и от дума на дума се зароди идеята да направим Youtube канал с рецепти за сезонно готвене. Тази идея в течение на времето прерасна в Spizing.

Валя: Последните години все повече хора около мен започнаха да готвят и да внимават каква храна ядат. Голяма част от тях гледат готварски канали, целта на които обаче е да забавляват, а не задължително да ви научат да готвите. Многото видео рецепти в мрежата също не дават бърз отговор на въпроса “Какво да сготвя днес?” и то да е нещо интересно. Затова ние решихме да създадем подробни видео рецепти в комплект с необходимите подправки, за да може всеки лесно да приготви истинска и здравословна храна.

Защо използвате много подправки?

Иво: Обичам силните и чисти вкусове, вкусовете без компромис. Няма по-хубави аромати от създадените от природата. Здравословните и полезни качества на подправките и билките са известни от хилядолетия на човечеството. Използвани в достатъчни количества, по подходящ начин и за достатъчно дълго време, те имат своя положителен ефект върху здравето и тонуса на човека. Най-подходящият начин за използване на подправки и билки е включването им в дневното ни меню.

Валя: Всичко започна с един готварски курс по аюрведична кухня преди 7 години, където Юри – нашият инструктор, ни научи как се ползват подправките и какви са позитивите от тяхната употреба. При всяко пътуване след това се прибирах с нови подправки и списък с нови любими ястия. Сега използвам много подправки редовно дори и в сутрешното си смути.

Какъв е първият ви спомен от кухнята?

Иво: Ирак, Багдад, чичо Радко от Драгоман готви на печката, а аз седя на рамката на врата – не ме пускат да влизам, за да не се излее олиото.

Валя: Като малка бях много злояда и не обичах да влизам в кухнята, защото ме караха да ям насила.

Помните ли първото нещо, което сте сготвили сами? Кога беше това?

Иво: Майка ми и баща ми отидоха на филм, забранен за деца, аз нямах какво да правя и по една книга с жълти корици сготвих борш, за който взех половината продукти от съседката. Беше 1973 или 1974 година.

Валя: Направих си палачинки и резултата беше драматичен. Повечето залепнаха по тигана и изгоряха, защото не бях сложила достатъчно масло.

Избройте трите си любими ястия.

Иво: Rogan Josh, Паеля Валенсиана, Биволак фасул (боб с ориз на фурна).

Валя: Vindaloo, Имамбаялдъ, скариди с кокос и синап.

Как избрахте първите рецепти?

Иво: Това са най-известните и популярни ястия, които се готвят с повече от 10 вида сухи подправки.

Валя: И които е предизвикателство да намериш в България.