video shooting

Добре дошли

Скъпи приятели,

Идеята за създаването на първата ни серия продукти възникна като резултат от страстта ни да опитваме традиционни ястия от различни култури и най-вече от желанието ни да ги приготвяме в домашни условия. Наблюденията ни върху средата в България ни дадoха допълнителен стимул – убедихме се, че модерният градски човек е все по-изкушен да експериментира с екзотични вкусове, но за да успее да постигне желания резултат, има нужда от качествени подправки. А набавянето им в родни условия се оказва почти невъзможна мисия.

Предизвикателствата, с които се сблъскахме бяха следните:

  • Повечето подправки, предлагани в България, са с изключително ниско качество, в много от случаите – с неясен произход и възраст.
    Известен факт е, че ако не бъдат използвани в първите 3-4 години след реколтата им, сухите цели подправки започват да губят голяма част от аромата и вкусовите си качества. На българския пазар се работи почти изцяло с подправки, преседели по складове над 5-6 години, като голяма част от тях са и с извлечени етерични масла и аромати. В част от случаите обезцветяването на подправките вследствие на тази екстракция бива коригирано чрез оцветяване с бои, за да добият те отново търговски вид.
  • Млените подправки и смеси често съдържат подобрители и пълнители. Оказа се, че трудните за непромишлено смилане подправки като червен пипер и куркума съдържат над 50% пълнители – мляна керамика, люцерна, мляни варовици и т.н. Допълнително в почти всички готови смеси за готвене, продавани под имената къри, гарам масала или смеси за скара има наличие на голям процент сол и инертни добавки, които по никакъв начин не допринасят за постигане на обещания ефект.
  • Качествени цели подправки могат да се открият на много малко места в България.

Вноса на подправки в България е изцяло съобразен с нуждите на колбасарската индустрия, която консумира над 80-85% от него. Затова ако се опитате да си набавите цели подправки, за да сготвите някое по-екзотично ястие, можете да го направите само в два-три магазина в София и един във Варна, където трябва да закупите минимум между 5 и 20 грама от вид. Ако сте решили да сготвите индийско къри например и имате късмет да намерите необходимите ви 9-15 подправки, ще трябва да платите около 30-40 лева за подправки, които може да не използвате  скоро.

Всички тези специфики на търговията с подправки в България ни накараха да създадем нашата първа серия продукти – комплекти за еднократно готвене, състоящи се в основната си част от цели и немлени подправки с гарантирано от нас качество, което лесно може да бъде проверено от Вас визуално.

Концепцията ни да използваме цели подправки не е продиктувана  само от желанието да гарантираме качеството им, но и от факта, че готвенето с цели или прясно смлени подправки води до най-добър краен резултат. Всички смлени смеси губят аромата си в първите 1-2 месеца след приготвянето им, дори когато са правилно съхранявани – в хладилник в плътно затворен съд. Всяка подправка отделя ароматите си с различна скорост и една готова смес има различни качества в различните периоди на съхранението си. Поради тази причина ние дълбоко вярваме, че всяка смес трябва да бъде смилана непосредствено преди употребата й. Ще предоставяме смлени единствено подправките, които са трудни за смилане в домашни условия (например куркума, червен пипер или пушен червен пипер (Pimenton).

Неразделна част от нашия продукт е и изпитаната рецепта, която предоставяме в текстов и видео формат – убедено можем да кажем, че придържането към нея дава гарантиран резултат, а именно автентичен вкус, максимално доближаващ се до оригиналната рецепта за региона. За разлика от много ресторанти и рецепти в интернет ние не се опитваме да „побългаряваме” или видоизменяме оригиналните рецепти, за да са по-близки до местния вкус – напротив, целта ни е да предложим автентично ястие, което ще задоволи интереса и изискванията на всеки ценител на истинската храна.

А истинската храна е резултат от истинско готвене с истински продукти и подправки.