хот дог

Триото хот дог, горчица, кетчуп

Когато говорим за американската кухня има един сандвич, който не бива да пропускаме – хот дога (Hot dog). Той дава старт на две индустрии – бързите сандвичи и бутилираните сосове.

Историята на хот дога започва през средните векове в Германия и е свързана с Франкфуртския регион и франкфуртската наденичка. Месарите в Германия били обвинявани, че слагат кучешко месо в надениците. Този слух е пренесен с немските емигранти и в Ню Йорк в началото на 19 ти век. Там емигриралите месарите започват да продават по улиците на града затоплени във вода пушени франкфуртски наденички с парче хляб. Сандвичът става много популярен и в началото на 20ти век се появяват специални хлебчета за него, а горчицата става неразделна част от рецептата.

По същото време се случва и революцията в кетчупа. Той произлиза от Азия и оригинално е бил сос, базиран на ферментирала риба и подправки. Кетчупът е пренесен в Англия, където основна съставка стават гъбите, а след достигането му до Америка гъбите са подменени със зелени домати, но рецептата продължава да включва аншоа. През 1876 година Heinz започва производството на първият индустриален кетчуп, базиран на неузрели домати и консервиран с бензоат. През 1906 г след забраната за използване на бензоат в храните те променят рецептата като увеличават захарта и оцета и започват използването на зрели домати, което премахва необходимостта от консерванти. Кетчупът започва да се ползва като добавка в хот дога и става най-използваният сос в света вече над 100 години.

Името hot dog се появява в началото на 20 ти век и скоро след това завладява света. В наши дни хот дог се продава във всички държави на планетата. Заедно с бургера са символи на бързата храна и един от символите на американската култура.

Ето и една бърза рецепта за горчица, която да си направите сами ако решите да хапнете хот дог в къщи.

.