марокански тажин

Тажинът в Мароканската кухня

Тажинът за мароканците е толкова значим, колкото е розовото масло за българите. Той е национална гордост, традиция, част от идентичността им. Тажини има и в Алжир, но за мароканците те са повече от рецепти и съдове за готвене – доказателство са за тяхната значимост. Затова тажинът е станал запазена марка на мароканската кухня в цял свят.

Под думата тажин се крият две неща. Първото е глинения съд за готвене с висок конусовиден капак. Второто е специфичните яхнии, които се приготвят в него на бавен огън.

Предполага се, че съдът тажин е донесен в Мароко в началото на 3 век от Етиопия. Има и версия, че е създаден около 8 век в Мароко. За първи път е описан в “1001 и една нощ” през 9 век. Използва се за готвене на слаб огън с малко вода, която при изпаряването си се издига към върха на конусовидния капак, където кондензира и се връща отново на дъното на съда. Това дава възможност на ароматите и вкусовете на продуктите да се съхранят и концентрират. За готвене в тажин е необходима 3 до 5 пъти по-малко вода отколкото в нормална тенджера.

Марокански тажин можете да си сготвите дори и да не разполагате с керамичен тажин, но трябва да увеличите количеството течност и времето за готвене. 

Вижте две рецепти с марокански микс подправки:

 

.