шиш в тандурна пещ

Тандурна пещ

Тандурната пещ е съществена част от кулинарната традиция на северна Индия (Пенджаб), а след преселението от 1947 година се разпространява и в останала част от страната. Тя произлиза от централна Азия – района около днешен Афганистан и за първи път е спомената в епоса за Гилгамеш. Името и произлиза от персийски и означава гореща глина, а основна нейна характеристика е високата температура, която достига – около 480-490˚C. Тя пече по няколко метода едновременно:

– чрез пряка топлина от огъня, който е разположен на дъното на пещта
– чрез инфрачервено излъчване от нагрятата керамика на пещта
– чрез конвекция, която се получава от отвора, които се намира над продуктите, които се пекат
– чрез опушване, което се получава от капенето на мазнините директно върху огъня

Тандурната пещ се среща не само в Индия, но и в централна Азия, Кавказ, Близкия изток, Арабския полуостров и северна Африка. На много места до днес съществуват квартални тандурни пещи, които обслужват денонощно жителите и ресторантите и където се пекат различни видове хляб, месо и риба.

Пещта трябва да бъде добре загрята, за да се получи изпичане за много кратко време на продуктите и те да останат сочни и крехки. Краткото време на готвене дава възможност за изпичане на много храна за относително кратко време. Един плосък хляб тип наан (Индия) или арабска питка се изпича за 4 – 5 минути, колкото е необходимо и на един пилешки или свински шашлик (Армения).

Характерно за Индия е, че преди печенето в тандур продуктите се мариноват в кисело мляко, което допълнително запазва сочността им. Най-популярните рецепти, правени в тандур са Пиле Тандури и Пиле Тика, основната разлика между които е, че първата се прави с цели парчета пиле с кокал, а втората с обезкостено месо, нарязано на хапки. Пилето Тика се използва и като основа за двете най-известни кърита с пиле – Пиле Тика Масала (Chicken Tikka Masala) и Пиле Бътър (Butter Chicken).

Ако нямате тандурна пещ, но искате да опитате Пиле Тандури (най-известната индийска рецепта в целият свят) може я приготвите на много силна фурна или силен грил. Вижте как:

.