таханов сос

Таханов сос за шаварма/дюнер

Що е то таханов сос?

.

Разказвайки за Близкоизточната кухня стигнахме до сосовете, които се използват в нея. Какво е шаварма/дюнер без сос? Има два фундаментални соса в арабската кухня, които са неразделна част от всяка рецепта – тахановия сос и млечния сос. Млечният сос е кисело мляко със сол и в някой от страните в региона се използва като заместител на тахановия сос. Много често се използва и микс от двата, което е характерно за Турция.

.

Тахановият сос е царя в арабската кухня. Използва се сутрин, обед и вечер, добавя се към кебапи, салати, печива, сандвичи и дори десерти. Тахановият сос в Близкия изток е като зехтина в северното Средиземноморие (Гърция, Италия, Испания) – основен продукт, който се добавя към всичко. Прави се от сусамов тахан (от суров или печен сусам – въпрос на вкусови предпочитания) с добавени чесън, сол, лимон и вода. Консистенцията му е като на разбито кисело мляко и на цвят е почти бял. В Близкия изток има хиляди производители на тахан, но най-търсен е таханът, произведен от Етиопски сусам.

.

Нарежете краставици, домати, лук и добавете малко таханов сос и получавате невероятна салата, с която можете да напълните сандвич в питка джоб, да използвате като гарнитура за печено месо, да сервирате като разядка или да завиете в шаварма/дюнер.

.

Ако решите да си направите таханов сос смесете 100 г тахан с 1-2 смачкани скилидки чесън, малко лимонов сок и сол и разбъркайте добре. Към тази паста започнете да добавяте по малко студена вода и да разбърквате докато получите консистенцията на разбито кисело мляко. Цвета на соса ще стане доста светъл, почти бял. Опитайте и ако е необходимо добавете още сол, лимон или чесън на вкус. С така приготвения сос  полейте току що изпечени на скара агнешки котлетчета и ще разберете за какво ви разказваме, а може да сложите малко и в салатата или на изпечените картофи 🙂

.

Следвайте ни, идва рецептата за бърз пилешки дюнер/шаварма на тиган.