пица маргарита

Как лесно да си направим италианска пица вкъщи?

Ето 11 елементарни правила, който ако спазвате винаги ще имате перфектна пица:

.

 1. Купете си камък за печене на пица. Това е нещо изключително полезно, което съветваме всяко домакинство да има. Сложете камъка на висока позиция във фурната и я включете на максимална температура за поне 30 минути преди да поставите първата пица. Колкото по-силна е фурната ви толкова по-добре. Не забравяйте, че оригиналната пещ за пица е с температура на въздуха от 370°С до 450°С и температура на пода около 350°С.
 2. Тестото за пица трябва да е със стайна температура независимо дали сте го купили готово или сте го месили сами.
 3. Тестото за пица съдържа само брашно 00, вода и прясна мая (допустима е и суха мая ако нямате прясна).
 4. Тестото за пица се оформя и разтегля само на ръка. Не е желателно да използвате точилка. Формата на пицата би трябвало да е кръгла, но това не е фатално. Много по-важно е да сте избутали въздуха на тестото от средата на пицата към борда и. Това става лесно ако сплескате на ръка топката тесто за пица и след това с пръсти започнете да избутвате тестото от центъра към борда. Накрая дооформете с разтягане на борда. Италианската пица е с размери от 22 до 35 сантиметра в диаметър и се прави от 220-250 г тесто.
 5. Поставете така приготвената основа за пица върху парче хартия за печене за по-лесно преместване.
 6. Разнесете доматения сос, но не прекалявайте с количеството му – тестото трябва да се вижда през него. Веднага след слагането на соса трябва много да бързате защото колкото повече престои доматения сос върху тестото, толкова по-клисава ще стане пицата. Ако искате можете да овкусите доматения сос със сухи подправки като риган, босилек, чесън и други. Разбъркаите ги в него преди да го нанесете върху тестото.
 7. Върху доматения сос слагайте само меки сирена като моцарела, бурата, проволоне и други. Твърдите сирена като пармезан и пекорино, които се стържат се поръсват веднага след изваждането на пицата от фурната. Ако искате да сложите колбас от типа на шунка, пикантен салам, наденици или кремвирши момента да ги сложите е преди печенето. Колбаси от типа на прошуто, мортадела, спек, лардо и подобни се слагат много тънко нарязани веднага след изваждането на пицата от фурната. Не прекалявайте със съставките – плънката на италианската пица не трябва да има повече от 4 съставки.
 8. Поръсете със зехтин и заедно с хартията за печене поставете пицата върху нагретия камък във фурната.
 9. След като се изпече пицата добавете по желание продукти от типа на пресен босилек, рукола, филета аншоа, маслини, споменатите по-горе тънко нарязани колбаси, ситно настърган пармезан, пекорино и други.
 10. Завършете пицата с поръсване на зехтин екстра върджин. Колкото по-високо  качествен е той, толкова по-добра ще стане пицата.
 11. Пицата трябва да се яде 2-3 минути след като е извадена от фурната. Ако ще правите повече от една пица по-добре изяжте готовата веднага докато се пече следващата. По-добре е от това да направите всички пици и след това да ги ядете наведнъж. Колкото повече време минава от изпичането, толкова повече пицата променя вкусовите си качества и става по-жилава изстивайки.

.

А това е видео за бърза и лесна рецепта за пица. В нея използваме ндуя (nduja) – продукт от Калабрия, който добива все по-голяма популярност по света и представлява силно подправен пикантен салам за мазане на сандвичи или готвене. Ндуя се намира и в някои от магазините за италиански храни в България. Има я в два варианта – сушена в черва или стерилизирана в буркани, но ние силно ви препоръчваме сушената. Вкусът на ндуята е неповторим заради ферментационния процес, през който преминава в процеса на сушене. Ако не ви се търси ндуя може да я замените с всякакъв колбас, които ви е под ръка или да си замесите силно овкусена и подлютена кайма, но резултатът ще е доста различен от оригинала.

.