Дюнер шиш

Шаварма, Дюнер, Гирос и Ал Пастор

.

Шаварма = Искандер = Гирос = Гас = Ал Пастор = Дюнер

.

Историята на шавармата започва в Османската империя. Името шаварма е арабското произнасяне на турската дума чеверме и има същото значение – въртящо се месо. Големият спор е къде точно и кой за първи път се е сетил да обърне шиша вертикално, за да не падат соковете от месото върху огъня, а да се стичат по самото месо и да го овкусяват. Другото гениално изобретение е рязането на готовите слоеве месо на тънки ивици, които се сервират веднага и през това време долния слой се изпича, така че всяка порция да е с току що изпечено месо.

.

Според турските историци първият вертикален кебап се е появил през 1854 г и подкрепят това твърдение със снимка. Всеки ливанец пък ще ви разкаже, че този метод на приготвяне го има от векове и е измислен от араби. Първоначално шавармата става популярна в Бурса под името Искандер кебап, след което е пренесена в Истанбул.

.

Първи дюнер в Турция
Първи дюнер в Турция

.

Името шаварма се използва в Ливан, Израел, Египет, Русия, Кавказ, Централна Азия и Близкия изток. Оригинално се прави от шилешко или телешко месо. След появата на болестта “Луда крава” започва да се използва и пилешко месо. Първоначално в питката се завиват само месо, лук, кисела краставичка и магданоз. След като дюнера въвежда модата да се добавят пържени картофи това постепенно навлиза и в шавармата, но има и варианти с ориз. Шавармата винаги се прави със сос на млечна основа, най-често таханов, а понякога и чеснов.

.

Гас – така наричат шаврмата в Ирак заради газовите грилове, които стават популярни през 60 те години на 20 ти век. Прави се само от шилешко и се слага повече лой. Не се добавя сос и се допълва с различни туршии.

.

Гирос

питка за гирос
питка за гирос

.

След разпадането на Османската империя през 20те години на 20ти век гърците от Истанбул масово се преместват в Атина и започват да правят шавармата със свинско месо и така се появява гироса. Приносът на гърците е добавянето на пресни зеленчуци като домати и краставици. Естествено при гироса соса е дзадзики. Освен Гърция гиросът е завладял и САЩ и Австралия.

.

Ал Пастор е мексиканския вариант на шаварма, донесен в Мексико от преселниците от Ливан в началото на 20 ти век. Прави се със свинско или пилешко и е с много повече подправки и люти чушки. Характерен е с ярко червения цвят на месото, което се получава от мариноването с паста ачиоте.

.

такос ал пастор
такос ал пастор, мексиканско тако

.

Името дюнер се появява в Истанбул през 1940 година. Дюнерът става популярен първо в Германия през 70 те години на 20 ти век, пренесен там от многото мигранти от Турция. Дюнерджийниците им дават възможност да започнат дребен бизнес в новата страна. За да намалят себестойността на продукта те подменят част от месото с пържени картофи. Конкуренцията с гръцките гироси добавя и пресни зеленчуци. В момента в Германия има над 17 000 дюнерджийници. Освен в Германия и Турция името дюнер се използва и в България и Румъния.

.

Следвайте ни, ще ви покажем как да си направите шаварма/дюнер в къщи и ще сте сигурни какво има в него 🙂