шакшука

Шакшука

Защо се карат в Близкия Изток? И ще спрат ли някога? 

Ще отговорим първо на втория въпрос – никога няма да спрат. След като се решат всички политически, религиозни и исторически спорове положението няма да се успокои защото ще останат два кулинарни въпроса, който никога няма да се разрешат и те са:

Кой е измислил хумуса и кой шакшуката? 🙂

За хумуса спорят араби, палестинци и евреи без отговор за сега. Много по-сложен е въпросът с шакшуката, за която спорят Йемен, Тунис, Либия, Отоманската империя, Персия и Мароко, но и Египет има своите претенции. Преди да ви покажем една автентична рецепта за шакшука с хариса ще дадем някои факти за шакшуката и как е еволюирала до днешната си рецепта. А вие докато хапвате вкусно и облизвате тигана може да прецените до колко важен е този спор. 😉

.

Първите данни за ястие, което се нарича шакшука (в превод – всичко объркано) са от Йемен още от 10 ти век, доста преди доматите и чушките да се преместят през океана. Традиционната йеменска шакшука се прави като се задушават всякакви зелени ядливи растения и след това се объркват с яйца. Това е ястие, което съществува и в българската национална кухня и обикновено се прави в ранна пролет след като тръгне лапада, киселеца и т.н. Днес на това му викат зелена шакшука и в него яйцата не се разбъркват, а се чукват цели. Предполага се, че тази рецепта е била разпространена в целия Близък Изток и Северна Африка.

.

В последствие в Тунис започват да отглеждат чушки и се появява рецепта с името шакшука, която се прави само от червени чушки с яйца и добавена хариса. Тя се разпространява в Египет и Османската империя и е една от причините в тези райони да започнат да се отглеждат чушки и да се продава хариса. Първата рецепта за шакшука с чушки и домати е описана чак през 19 ти век в Ливан, който по това време е част от Отоманската империя. Рецептата отново е с хариса, но яйцата вече не са разбъркани, а чукнати цели и забулени под капак. Така че всички спорещи имат своите основания да твърдят, че при тях е измислена шакшуката, но е факт, че в момента шакшука може да намерите в цял свят и е една от най-разпространените аламинутни рецепти. Естествено ние на това ястие му викаме миш-маш или просто “бъркано” и си знаем, че си е наше и ние сме го измислили и дали на света 🙂

.

Ето и обещаната рецепта за шакшука с домати и чушки, но за да разберете небивалата популярност на тази рецепта задължително трябва да я приготвите с хариса.

.