пиле

Посоляване на пиле

Голямата тайна в готвенето на вкусно пиле е да го осолите поне няколко часа преди готвене.

Веднага след пазар разопаковайте пилето и го посолете с 5 грама сол на 1 килограм пиле (1 ч.л. на 1 кг.). Приберете го в хладилник и го гответе без да го миете след поне 4 часа. Най-добре е да престои между 12 и 24 часа ако имате време. Това ще направи пилето не само по-вкусно, но и по-сочно, независимо дали е цяло пиле или разфасовка. Ако оставите за поне 24 часа цяло пиле открито в тава с решетка на дъното в хладилника ще имате най-феноменалната хрупкава кожа при печене на грил или фурна посоляване на пиле

Посоляването на пилето непосредствено преди или по време на готвене го овкусява само повърхностно. Води до изсушаване на месото, особено ако са гърди и бонфилета.

Ако все пак искате да готвите пилето същия ден накиснете го в 10% студен солен разтвор (100 г. сол на 1 л. вода). Дръжте разфасовка гърди или бонфилета 30 минути в разтвора, бутчета и крилца около 1 час, а цяло пиле от 2 до 4 часа. Не го забравяйте защото концентрацията на сол е доста висока и ще се пресоли. Извадетето го, подсушете месото и гответе най-вкусното пиле на земята посоляване на пиле

Препоръчваме ви да размразявате замразено пиле разопаковано в хладилник в 2% солен разтвор (20 грама/1с.л. на 1 л. вода). След 24 часа ще е готово за готвене.

След няколко опита сами ще намерите точното количество сол, което да използвате при различните ситуации. Важното е да свикнете да планирате готвенето на пиле като си оставите време за осоляване.