питка за дюнер

Плосък хляб за шаварма/дюнер

Плоският хляб, който се използва за завиване на шаварма/дюнер е един от най-важните продукти в историята на човечеството. Той е първия известен хляб, за който има доказателства от Древния Египет и Месопотамия.

.

Видовете плосък хляб на земята са повече от 200, но основните типа са два. При единият се използва само брашно, вода и сол – такива са лаваш, гюзлеми, роти, тортила, инджира и др. Другият включва и някакъв вид набухвател като мая, квас, сода – такива са гръцката пита, наан, арабските питки и т.н. За направата им се използват различни видове брашна от пшеница, просо и ръж та до теф в Етиопия.

.

Плоският хляб се пече по два основни начина. Единият е в тандурна пещ на висока температура, като тестото се лепи на вътрешната стена на пещта и се получава коричка от двете страни на питката. В тандурна пещ се правят наан, арабска питка и др. Другият начин на печене е на плоска нагрята плоча, на която се поставя течно или разточено тесто и хляба се пече на по-ниска температура, без коричка и е доста гъвкав. На плоча се пекат лаваша, тортилите, инджира и т.н.

.

За шавармата в Близкия Изток използват различни варианти на арабска питка с мая, печена на тандурна пещ. В Армения и Турция използват лаваш без набухвател за дюнер. В Мексико за Ал Пастор ползват царевични тортили. В Ливан, Израел и други места ползват и така наречените питки джоб, които не се завиват, а се отварят като джоб и се пълнят с месо, хумус и салати.

.