wild pepper

Пиперите от новия свят

Войната за черния пипер не е спирала и навлиза в нов етап – започва търсенето на все по-качествени и специфични пипери. Консумацията се увеличава с нарастването на населението на земята и нови играчи и пипери се опитват да се включат в старите схеми, изграждани в продължение на 5 века.

.

През последните 50 години на пазара на черен пипер се появиха нови производствени дестинации като Бразилия, Еквадор, Камерун и Виетнам (с огромните 40% – 50 % от световното производство, достигнати за по-малко от 30 години). Докато Виетнамските пипери са предназначени за индустриално и масово потребление, то Камерунските пипери от района Пеня са едни от най-високо ценените сред световния кулинарен елит. Пиперите от региона Белем в Бразилия стават все по-търсени сред търсачите на качествени подправки, а за любителите на силните усещания безспорен лидер е уникално лютивия Yupanqui Pepper от Еквадор, който достига до 9% съдържание на пиперин.

.

Все по-често се намират добри пипери и от позабравени производителки като Шри Ланка, Лаос и Мадагаскар. В близко бъдеще се очаква избухване на производството на черен пипер в Африка. Танзания и Конго вече имат качествена продукция която се експортира в Европа и Китай. В Етиопия, Нигерия и Конго пък има обявени правителствени програми, които да подкрепят фермерите в създаването на насаждения от черен пипер. 

.

Тасманийски пипер

.

В същото време се появяват и нови подправки, които са плодове на различни растения, но се присламчват към категорията пипери 🙂 Най известният от тях е Тасманийския пипер, който е и най-скъпия пипер за момента – цената му достига до 800-1000 евро за килограм. Този пипер от Австралия е плод на боровинков храст и е с уникален плодово-пиперлив аромат, особено подходящ за сладкиши, десерти и ястия от “висшата” кухня. Не само плодовете, но и листата и кората на този храст се ползват като подправка. Често могат да ви продадат онлайн листа на цената на плодовете ако не внимавате или не сте информирани. Подобен на Тасманийския пипер е и Аржентинския Patagonia pepper, който е плод на подобно растение. Друг представител на тази група е Chiloe pepper от тихоокеанския остров Чилое в Чили. Тези три пипера са наследници на едно и също растение, което е било разпространено преди разделянето на супер континента Пангея преди 200 млн. години. Така тези роднини са се оказали на два противоположни края на земята. 

.

.

Последно ще ви разкажем за един храст от Непал, който е от семейството на дафиновия лист. Плодовете му имат силно изразен грейпфрутово-лимонен, цитрусов аромат и пиперлива лютивост, заради което е наречен Планински грейпфрутов пипер (Grapefruit mountain pepper или Cumeo pepper). Бере се само от диворастящи растения на надморска височина между 1700 и 2700 метра. В Хималаите традиционно се използва за приготвянето на гъби. Много подходящ е за риба и десерти. Трябва да се съхранява в хладилник защото при температура над 15С много бързо губи аромата си.

Grapefruit mountain pepper