пиле с бамя

Пиле с бамя

От къде е дошла бамята и за какво друго се използва освен за храна?

.

Едно от най-известните ястия в Близкия изток и северна Африка е пиле с бамя и хариса. Поводът да изберем тази рецепта е, че навлизаме в сезона на прясната бамя. Това ни накара да разкажем не само за хариса, а и за бамята – продукт, който е играл важна роля в кулинарната история на човечеството и който след появата на зеленчуците от новия свят е незаслужено пренебрегнат.

.

Бамята произлиза от етиопското плато, което сега е в територията на Етиопия, Еритрея и малка част в Северен Судан. Първите данни, че бамята е култивирана и отглеждана в Древен Египет са от около 2000 г пр.н.е. От Египет бамята се разпространява в централна и северна Африка и на Арабския полуостров, за което има данни от около 1200 г. пр.н.е. До появата на чушките и доматите бамята е един от основните зеленчуци в района на средиземноморието. През 12-13 ти век Мурите я пренасят на изток към Индия, а през 16 ти век е пренесена от робите от Африка в Амерка. Там тя става емблема на храната на робите, които я отглеждат около бараките си и с нея допълват малкото храна, която им дават робовладелците. Бамята е шушулката на семената на растението и пораства само за 4-5 дни след цъфтежа. Ако шушулката се обере докато е млада и крехка растението цъфти отново и ражда и така в тропически и субтропичен климат дава реколта целогодишно. Освен това бамята е едно от най-издръжливите растения на суша и каменисти и глинести почви, може да бъде засято навсякъде и да расте без почти никаква грижа. Ако се остави да узрее шушулката на бамята става много твърда и от нея в древността са правени въжета, а по-късно се е правела пулпа за производството на първата хартия –  много преди да започнат да режат дървета за тази цел. Така при пристигането на чушките в Тунис, създаването на хариса през 17 ти и комбинирането и с бамята се ражда тази чудесна рецепта, която ще ви покажем сега.

.

И накрая един кулинарен трик за сгъстяване на която и да е манджа, сос или супа, в която не искате да използвате брашно или нишесте. Нарежете няколко бамии на кръгчета и ги пуснете директно в тенджерата. Ако не искате те да са час от ястието ви ги сложите в тензухена торбичка и ги извадите накрая.

.