Pepper steak

Пепър стек

Днес ще разкажем за една от най-известните рецепти в света  – пепър стек. Тази класическа френска рецепта се предлага в почти цял свят. Ресторантите с претенции, че предлагат класическо френско готвене задължително я включват в менюто си. 

.

Рецептата датира от 18ти век и една от първите, които прославят френските готвачи. Стремежът да се демонстрира благосъстояние довежда до употребата на прекалено много подправки, в това число особено на черен пипер. Френските кулинари започват да търсят начин да запазят вкуса и аромата на ястието без да прекаляват с количеството пипер. Това е и периода, когато се оформят първите правила за разфасоване на месо и се появяват стековете.

.

Първоначално пепър сосът се прави като се изварява сушен черен пипер, за да омекне, но сосът ставал доста лют. С появата през 19ти  век на ферментирал в сол пипер той бързо става фаворит на шеф готвачите. С него няма нужда от изваряване и  сосът не е с лют профил, а лютивината се появява при сдъвкване на зърната. Това дава възможност да се направи контраст между соса и самия пипер.

.

През 20ти век в Европа идва пресния зелен пипер в оцетна марината. Той бързо намира своето място в рецептата за пепър сос. Проблемът при него е киселата оцетна нотка, която се налага да се премахва чрез изкисване или варене. В наши дни вече има достъпен сушен зелен пипер, които лесно се хидратира във вода, бренди или бульон и става добра алтернатива на значително по-скъпия и трудно откриваем пипер в морска сол.

.

Рецептата за пепър стек, която ви показваме е заснета с черен пипер, ферментиран в морска сол, но вие можете да я изпълните и със сух зелен пипер на зърна, който да хидратирате в предпочитана от вас течност.

.