Пене арабиата

Пене Арабиата

Арабско ястие ли е Пене Арабиата? От Сицилия ли е или може би от Неапол?

.

Има няколко интересни факта за тази рецепта, която е равна по популярност на спагети с доматен сос. Преди да ви покажем видеото за бързо и лесно пене Арабиата решихме да ги споделим.

.

Името на това ястие няма нищо общо с арабите. Арабиата (arrabiatta) е женски род на думата arrabiatto, която се използва в романеския диалект на италианския език за ядосан, енергичен или силно подправен, когато се отнася за храна. Това дава и отговор на въпроса къде е възникнала тази рецепта – в Рим, където е характерен този  диалект. По-интересен е факта, че тази рецепта е относително нова. Създадена е през 60те години на 20ти век, когато Италия и особено Рим полудяват по лютото и то започва да се използва в почти всички рецепти. Тази люта мания отминава чак през 80те години. Всъщност в Рим всички ястия, сготвени на тиган с много зехтин, чесън и люто са арабиата, там може да попаднете и на броколи арабиата :)

.

Пене Арабиата става световно известна не благодарение на емигрантите от Италия или туристите, които са я опитали, а заради два велики филма. Първият е “Рим” (1972) на Федерико Фелини, а вторият е “Голямото Плюскане” (1973) на Марко Ферери с участието на Марчело Мастрояни. В тях е спомената пастата “Пене Арабиата” и това предизвиква световен интерес към рецептата, в резултат на което се появява в менютата на ресторантите в цял свят. 

.

Имаме и два съвета ако решите да пробвате тази рецепта 

  • поръсването с пармезан не е задължително и 
  • в Рим слагат босилек на пене Арабиата само ако е приготвена за туристи 

правете си изводите :)

.

Ето и нашата видео рецепта за бързо и лесно Пене Арабиата, което ще стане значително по-вкусно отколкото ако използвате готов сос от магазина.

.