пастила

Пастила – едно от характерните ястия на Мароко

Пастилата е мароканския вариант на нашата баница с месо. Твърди се, че произлиза от Андалусия, но като технология на приготвяне много прилича на турския тава бюрек, така че е възможно да е пренесена и от Османската империя. 

Традиционно се приготвяла с много тънки кори, в които се завива плънка от месо на гълъби, лук, яйца, бадеми и подправки. В наши дни по-често се прави с пиле , пъдпъдък и други птици. Пастилата има и вариант с риба, който се сервира на специални случай като сватби и тържества. Разликата между двата варианта е, че пастилата с пиле е сладка (нещо, което не се харесва на много от българите посетили Мароко), а тази с риба е солена и люта. 

Мароко е една от страните, където доста често месото се готви със сладък профил и за целта се добавят захар, мед, сушени плодове, фурми и стафиди. При приготвянето на пастила с пиле сладко се слага на всяка една от съставките и накрая готовата пастила се поръсва с пудра захар и канела.

Пастилата е основна рецепта в домашната кухня на Мароко и всяко семейство има своите рецепти и тайни за приготвянето и. Сервира се като предястие и никога като десерт. 

Марокански микс подправки