мексикански шапки сомбреро

МЕКСИКО !!! МЕКСИКО !!! МЕКСИКО !!!

В сърцето на всеки българин има частица от Мексико. За футболните фенове е заради Мексико 94, за тъгуващите по социализма е заради специалното увлечение на Людмила Живкова по културата на ацтеките и маите, за любителите на екзотиката е заради Акапулко, а за нас е заради три вида люти чушки – чипотле, анчо и халапиньо. Добре де и заради поблано и гуахильо също. Тези чушки така са ни влезли в менюто, че няма откачане – всичко ядем с мариновано халапеньо и чипотле.

Mексиканската кухня е резултат от съчетанието на традицията на маите, ацтеките и испанските завоеватели, обогатена от пристигналите преселници от Китай и Близкият Изток в края на XIX век. Една от най-популярните кухни в света – където и да отидете ще намерите мексикански ресторант, дори и в България има такива. Голяма част от българската кухня също е резултат от влиянието на мексиканската кухня – любимият ни боб, царевицата и лютите чушки идват от Мексико и затова в много отношения тя ни е много близка и обичана от много от нас.

Чушките са основен продукт в мексиканската кухня, носител са на специфичния аромат и лютивината. Обикновено в мексиканските рецепти се ползва комбинация от няколко вида сухи чилита, които се хидратират и от тях се прави основния сос, а в последствие се добавят останалите продукти и на края пресни или мариновани чушки.

Най-използваните мексикански чушки са:

Хабанеро – силно люто 100 000 SHU (Scoville Heat Units или сковила)
Арбол – люта червена суха чушка 50 000 SHU
Халапеньо – дебелостенна твърда зелена чушка, средно люта 10 000 SHU
Чипотле – опушено изсушено узряло халапеньо, средно люто 15 000 SHU
Серано – средно люта зелена чушка около 10 000 SHU
Гуахильо – ярко червена суха чушка, леко люта около 5 000 SHU
Поблано – леко люта зелена чушка 1 000 SHU
Анчо – тъмно червено-черно сушено поблано 1 500 SHU
Мулато – сушено презряло поблано с опушен аромат 3 000 SHU
Пасила – сушена червена чушка чилака с аромат на пушено какао 2 000 SHU

Енчиладите са ястие за семейството, за приятели, за специален случай. Когато децата дойдат на гости при мама в Мексико тя винаги прави енчилади. Не можете да си направите само една или две набързо след работа, трябва си цяла тава – като с мусаката. Истинските енчилади са правят с боб, тортили и мексиканска салца, а ние сме заснели видео как да си ги сготвите сами в къщи с мексиканския ни микс, съдържащ чипотле, анчо и гуахильо.

.

А ако искате да се насладете на истинско мексиканско кулинарно приключение, то трябва задължително да пробвате Дяволските скариди. Ароматно, сладко, пикантно, леко, апетитно и пристрастяващо са само част от определенията за тази вкусотия. А да, и екстремно лесно.

.

.

Със сугурност най-лесния и бърз начин да придадете мексиканска нотка и пикантност на всяко ястие, всяка рецепта, всяка скара, та и на народната кайма дори е пирамидалната морска сол, овкусена с трошена чушка чипотле. Тази сол е предназначена за посоляване на вече готови ястия, непосредствено преди сервиране или по време на хранене.

Пирамидалната морска сол е една от най-качествените соли – формира се само на няколко места на земята, едно от които е Кипър, от където я доставяме и ние. Отличава се с пирамидалната форма на кристалчетата, които са много тънки и крехки и може да се натрошават лесно с пръсти дори когато размерът им е над 1 сантиметър. Трошеното чипотле добавя неповторимият пушен аромат и сладко-пикантен вкус и превръща всяка гозба в кулинарен шедьовър.