мексиканско моле

Рецепта за мексиканско моле

Моле е тържественото меню в Мексико. Всяка провинция, всеки град и всяко семейство си има собствена специфична рецепта за Моле. Ястието е скъпо за обикновенните мексиканци и затова го позволяват само в празнични и специални случаи.

.

Има 4 типа моле, разграничаващи се по цветове – червено (с сухи люти чушки и домати), зелено (с пресни чушки, кориандер, томатило и други зелени неща), черно (с овъглени сухи люти чушки) и бяло (с ядки, мляко, банани, бял шоколад и други). Най-известно е молето от провинция Юкатан, което е от червените молета, а рецепта му добива световна известност просто под името Моле.

.

Моле е много гъста яхния с пиле, чийто сос се получава чрез изпържване или изпичане на всеки продукт поотделно и след това стриването им на Molcajete (каменно хаванче). Пастата от изпържени бадеми, фъстъци, сусам, царевични тортили, лук, чесън, подправки и изпечени на огън чушки, домати, томатило и други се готви дълго на бавен огън поне с три вида мазнина (свинска мас, царевично олио и масло). Когато сосът е почти готов се претрива през сито за да стане гладък и се добавя нарязаното на порции пиле. Готвенето продължава на бавен огън до сготвяне на месото. Сваля се от огъня и се добавя специален 100% черен шоколад, което завършва копринения сос, дава му плътност, аромат на какао и го превръща в кулинарно вълшебство.

.

Вижте как да си направите лесно моле в къщи с нашия комплект подправки и мексикански чушки чипотле, анчо и гуахильо.

.