мексикански салси

Мексикански салси

Лятото е най-подходящия сезон да хапнем нещо мексиканско. Огнен, страстен и освежаващ мексикански такос прави чудеса със сетивата ви през най-горещите дни. Мексиканците имат опит как да се справят с постоянните жеги – повечко люто, повечко кисело и солено, зеленчуци, боб, малко месце или риба и сте се преборили с жегата.

.

А какво е мексиканската кухня без салсите? В Мексико те са две – зелена (Salsa Verde) и червена (Salsa Roja). Зад тези две имена се крият хиляди различни рецепти. Когато си поръчате зелена салса никога няма да знаете какво точно ще ви сервират нито колко ще е люто защото зависи изцяло от вкуса на готвача или от традиционната семейна или регионална рецепта. Същото важи и за червената салса, която може да е правена със сухи, печени, варени или сурови чушки. Може да има домати или да няма домати. Може и да е смес от зелени и червени чушки и да е с кафеникав цвят. Точно в това е богатството на мексиканската кухня – почти няма правила и всеки готвач се води от опита си, настроението и най-вече от темперамента си. Мексико ни шокира със своята разнообразност и богатство на вкусове, които откриваме в наглед обикновени и прости рецепти, които запомняме за цял живот.

.

мексиканска салса,мексиканска храна
salsa verde

.

Зелената мексиканска салса (Salsa verde) се води по-малко люта и се прави със свежи, пресни съставки. В нея обикновено се ползват томатило, халапеньо, пресен кориандър, чесън, лук и лайм. Вероятността да намерите томатило в магазините е много малка и затова ви предлагаме рецепта за зелена салса, която може лесно да направи с достъпни продукти. Ще ви трябват:

– 2 зелени сладки чушки – печени, обелени и изчистени от семките и дръжките

– 4-5 чушки зелено халапеньо – вече се намират, но ако не успеете можете да ги подмените с 2 с.л. сухи халапеньо флейки

– 3-4 скилидки чесън- малка глава лук или ¼ голяма

– връзка пресен кориандър

– сока от два лайма

– 50 мл вода- сол на вкус

По желание може да сложите и 1-2 запечени и обелени полу-узрели домата (започнали съвсем леко да се зачервяват) или 1-2 червени домати, но салсата ще стане кафеникава. Ако не искате да слагате доматите можете да ги подмените с половин или цяло авокадо.

Слагате всички съставки в блендер и пасирате до желаната едрина. Коригирате солта, лайм и водата ако е необходимо. След това може да съхранявате салсата в хладилник до седмица.

.

мексиканска салса,мексиканска храна
salsa roja

.

Червената мексиканска салса обикновени е по-люта и не рядко всички съставки в нея са печени. Мексиканците пекат на грил плоча или комал (глинен, плосък съд за печене) един по един продуктите, за да добият опушен вкус и аромат. За да си направите сами бърза червена салса ви трябват:

– 1-2 червени сладки чушки – печени, обелени и изчистени от семките и дръжките

– 2 с.л. анчо флейки, 1 с.л. чипотле флейки и ако желаете салсата да е по-люта добавете и хабанеро флейки (всичките можете да намерите на shop.spizing.com)

– 3-4 скилидки чесън

– 2-3 узрели домата, запечени на скара или на фурна и обелени

– 100 мл зехтин

– 2 с.л. оцет

– сол на вкус

Всички съставки пасирате в блендер и след това изсипвате в тиган. Ако е необходимо добавете сол, малко вода и още зехтин. Гответе на слаб огън, разбърквайки, до желаната гъстота. Така добре изварена салсата може да бъде съхранявана в хладилник до около месец.