Mac and cheese, American style macaroni pasta in cheesy sauce

Макарони със сирене (Mac & Cheese)

За много хора ще е изненада, че макароните със сирене (Mac & Cheese) са най-популярната рецепта за домашна храна в САЩ. С нея се олицетворява домашния уют и топлина. Тя е и най-продаваната готова храна в Америка от както през 30те години на 20ти век Kraft започват да я продават в кутия, готова за подгряване и консумация.

Има две основни версии как тази рецепта е попаднала в САЩ. Първата е, че е пренесена от Великобритания, където е била популярна още през средните векове. През 15ти век има голяма миграция на италианци във Великобритания, които донасят пастата с тях и съответно и тази рецепта. 

Втората версия е, че през 1793 година президентът Джеферсън поръчал на посланика в Италия да закупи и изпрати във Вашингтон машина за паста и пита пармезан. С тях дъщеря му направила пай от макарони и пармезан и го сервирала на една от вечерите за гости  в Белият Дом през 1802 година. Рецептата претърпява развитие и пармезанът е подменен със сирене чедър. Освен сирене започват да се слагат и други продукти като бекон, кайма, риба и какво ли още не. 

В България макароните със сирене на фурна обикновено се приготвят със захар и се сервират като десерт или закуска. В САЩ, Великобритания и Канада те са със солен профил и се сервират като основно ястие или гарнитура. Макар и тръгнало от Италия и за първи път описано в италианска готварска книга през 14ти век, това ястие не е особено популярно в Италия. 

Ето и най-лесната рецепта, която можете да обогатите както пожелаете:

  1. Полусварявате къса паста от типа макарони, пене, фусили или дори по-дребна.
  2. Правите сос бешамел и настъргвате в него обилно количество жълто сирене (кашкавал, чедър, пармезан)
  3. Разбърквате пастата с бешамела, подправяте и изсипвате в съд за печене
  4. Отгоре настъргвате плътен слой жълто сирене (кашкавал, чедър,пармезан)
  5. Печете на фурна до златисто-бежова коричка
  6. Сервирате топло (за да се точи размекнатото сирене)