Шакшука, хумус, фалафел

Кухнята на Близкия Изток

.

1001 нощ, Шехерезада, пустиня, петрол, война – това са първите асоциации, когато се спомене Близкия Изток. Има обаче нещо много по-важно в историята на човечеството, което се заражда в този регион и това е кулинарията.

.

Много преди появата на Християнството, Исляма, петрола и Пътя на коприната в Месопотамия се създава първата писменост. Едно от първите неща, което тя описва са рецепти за храна. Вавилон е известен с банкетите и пиршествата, които са част от ежедневието и там за първи път се появяват скриптове с рецепти. По-късно това знание се пренася в Персия, където се обогатява с кулинарни техники и продукти от централна Азия и така се формира основата на съвременната кулинария. Тези кулинарни знания се пренасят в Гърция след походите на Александър Велики. От там преминават в Римската империя, която ги разпространява в Европа и цялото средиземноморие.

.

Този исторически процес разпространява и един от фундаменталните продукти в съвременната кухня – кромид лука. Родината му е територията на съвременен Афганистан, откъдето е пренесен в Персия и след това завладява света. Започването на търговия с подправки между Азия и Европа обогатява допълнително разнообразието от готварски умения и рецепти.

.

Съвременната арабска кухня е пряк наследник на това познание и ако проследим голяма част от днешните рецепти ще открием пряка връзка с античните гозби. Много от рецептите, популярни и в България, за които твърдим, че са нашенски и за които гърците и турците са готови да водят война всъщност са дошли от тези времена. Това са сарми, мусака, кавърма, шкембе чорба, баница, баклава, реване, сутляш, и т.н.

.

Следвайте ни, ще разкажем в няколко поста за най-характерните подправки и рецепти от кухнята на Близкия Изток.