Джамбалая

Креолска кухня

Разказът за кухнята на Луизиана и каджунския микс подправки няма да е пълен ако не разкажем и за Креолите (Creol) и тяхната кухня. Креолите са наследници на богатите френски и испански робовладелци, които са основателите на Ню Орлеанс. Те са градското население на Ню Орлеанс за разлика от кейджън хората, които обитават основно земеделските райони. Креолите включват както местно родени афроамериканци така и потомци от извънбрачни връзки на робовладелците. Те са относително по-висока класа и съответно креолската кухня е доста по-богата на скъпи продукти и подправки.

.

В креолската кухня се използват много по-сложни сосове, сметана, масло и екзотични подправки. В креолските рецепти се използват домати докато в кейджън рецептите те са изключителна рядкост. Основата на креолската кухня е поставена от кухненските работници на богатите робовладелци, които са имали достъп до много и различни продукти и подправки и са разполагали с време за създаване на изискани и финни рецепти. Тя е странна смесица от френска, италианска, испанска, мексиканска, индииска, карибска и арабска кухня. Креолската Джамбалая (богата яхния с много видове месо) е с над 16 съставки докато каджунската Джамбалая е само с 4-5. Поради своята простота и достъпност кейджън кухнята е добила много по-голяма популярност от креолската.

.

Каджунският микс подправки се използва както в кейджън рецептите, така и в креолските рецепти. Една такава много вкусна и прекрасна рецепта се крие зад стресиращото име каджунски “мръсен ориз” (Dirty rice). Традиционно този ориз се прави с пилешки дробчета, но ние избрахме да покажем вегетариански вариант само със зеленчуци. Ако решите да направите месна версия винаги можете да добавите в началото ситно накълцани пилешки дробчета и ориза ще стане по-мръсен и вкусен. Рецептата е толкова гъвкава, че ако искате можете да добавите и малко запържена кайма или изобщо да подмените дробчетата с кайма или ситно накълцана наденица. В едно сме сигурни, че ако използвате нашия каджунския микс подправки рецептата ще добие автентичен и силно пристрастяващ вкус и аромат.

.