Бамбукови стебла със сол

Корейска бамбукова сол

Бамбуковата сол, известна още като Jukyeom, има дълга и завладяваща история, която датира от векове в Корея. Този уникален вид сол се произвежда по традиционен метод, който представлява пълнене на бамбукови тръби с морска сол и изпичането им на висока температура, създавайки солиден блок сол, обогатен с минералите и хранителните вещества на бамбука и глината. Тук ще разкажем за историята на бамбуковата сол и как тази традиционна съставка се е превърнала в ценна и търсена стока.

Произходът на бамбуковата сол може да бъде проследен до династията Чосон в Корея. Според легендата, известен лекар и философ на име Ли Чун Йонг открил лечебните свойства на бамбуковата сол, след като наблюдавал група диви свине, които били ранени и се търкаляли в калта. Той открил, че калта съдържала морска сол, напоена с минералите и хранителните вещества на бамбука и глината в почвата. Вдъхновен от това наблюдение, Ли Чун Йонг разработил метод за производство на сол с помощта на бамбукови тръби и печене на висока температура, която е богата на минерали и е полезна за здравето.

Процесът на производство на бамбукова сол е останал до голяма степен непроменен от изобретяването му в династията Чосон. Първо бамбуковите тръби се пълнят с морска сол и се запечатват с глина, след което се пекат 8-9 пъти в пещ при висока температура от около 800 – 1 000°C в продължение на няколко часа. По време на печенето солта се нагрява и разтопява, създавайки цилиндричен блок от сол, който се обогатява с минералите и хранителните вещества на бамбука и глината. След  това блоковете сол се оставят да изстинат и се смилат на фин прах.

Бамбуковата сол е богата на основни минерали и хранителни вещества като калций, магнезий и калий, които са важни за поддържането на здраво тяло. Затова се вярва, че повишава имунитета, укрепва имунната система и подобрява цялостното здраве на човека. Има и алкализиращ ефект върху тялото, който може да помогне за балансиране на нивата на pH и намаляване на възпалението. Доказано е, че бамбуковата сол подобрява храносмилането и насърчава здрави чревни бактерии и облекчава храносмилателни проблеми. Има антибактериални и противовъзпалителни свойства, които могат да помогнат за подобряване на външния вид на кожата.

Бамбуковата сол може да се консумира директно върху готови ястия и напитки или да се използва за готвене както всяка друга сол.