preserved lemons jar cut

Консервирани лимони

Лимоните се един от най-разпространените продукти в кулинарията в цял свят. Произхождат от северозападна Индия и много се разпространяват в цяла Азия, Средиземноморието и Северна Африка. До средата на 20 ти век един от основните методи за съхранение им е налагането с морска сол и ферментирането им. Така се съхранявали целогодишно до следващата реколта. 

Мароко е място, където туршията от солени лимони все още се използва в почти всички рецепти. Затова  може да се каже, че е най-характерната мароканска подправка. Мароканците използват корите, пулпата и сока на лимоните. С количеството на използваните кори обаче трябва да се внимава защото може да донесат горчивина в рецептата.

Разликата между консервираните в Мароко, Индия и Камбоджа лимони е, че в Мароко те се налагат само със сол, ако е необходимо се долива лимонов сок и не се ползват почти никакви подправки. Индустриално консервираните лимони обикновено представляват солени компоти от дребни, тънкокори лимони. Те обаче имат коренно различен вкус от естествено ферментиралите лимони и свежеста на лимоновия аромат не е добре запазена.

Консервирани лимони може да си направите и сами, но задължително използвайте лимони без парафинови или други покрития на корите. Рецептата е много проста:

  1. Измийте добре лимоните и им направете два разреза на кръст без да стигате до край.
  2. Сложете в така получените прорези хубава морска сол (около 2 с.л. на лимон)
  3. Притиснете лимоните, така че да са близо до оригиналната си форма и ги натъпчете плътно в стерилизиран буркан.
  4. Попълнете останалото празно място в буркана с лимонов сок.
  5. Затворете добре и сложете буркана на тъмно място на стайна температура (примерно в шкаф). На всеки 5-6 дни вадете буркана и го разклащайте без да го отваряте. Лимоновият сок постепенно ще започне да помътнява и да се сгъстява, а солта ще се разтопи.
  6. След около 6-8 седмици лимоните ще са готови за консумация. Опитайте и ако сте доволни от резултата приберете буркана в хладилник.
Preserved lemons
Preserved lemons