солници

Колко вида сол трябва да имате в кухненския шкаф и за какво да ги използвате?

Солта (NaCl), която е съществена част от биохимическите процеси във всеки жив организъм е един от най-спорните и неразбрани хранителни продукти. Тя много често е причислявана към подправките, но това не е правилно защото солта е жизнено необходим продукт и трябва да се използва в много точни граници, за да не страдате от липсата му и за да не прекалявате с него, което причинява вреди.

Според различни изследвания и препоръки на медицинските власти на различни страни и на Световната Здравна Организация границите, в които трябва да варира дневната консумация на сол са от 1.5г – 5г средно дневно. Това значи, че ако прекалите един ден, на следващия може да компенсирате като намалите количеството сол в храната си. От тук идва и объркването при много коментатори на хранителни теми, които веднага обявяват за нездравословна рецепта, използваща по-голямо количество сол.

Един от основните методи да контролирате солта в диетата си е да използвате точния вид сол за всяка кулинарна ситуация. По този повод ще ви разкажем за няколко основни вида сол, който да имате в кухнята си, кога и как да ги използвате, както и за видове сол, които ви препоръчваме.

Не препоръчваме:

  1. Така наречената трапезна сол е една от солите с 95-99% съдържание на натриев хлорид (NaCl), обработена е с антислепващи агенти и много често е минала процес на избелване. Това е една от най-неподходящите за употреба соли. Трапезната сол е основната причина за прекрачване на дневните норми за консумация на натриев хлорид. Препоръчваме ви да редуцирате употребата и до възможния минимум.
  2. Каменната сол е сол, която се добива в подземни мини и също е с високо съдържание на натриев хлорид 95-99% . Тя има изключително ниско водно съдържание под 2% и подлежи на същите обработки, които описахме за трапезната сол. Много често трапезната сол всъщност е каменна сол.
  3. Подобна на трапезната сол като качества е и популярната и модерна Хималайска сол. Това е каменна сол със съдържание на железен оксид, от където идва и оранжево-червеникавия и цвят. Тя съдържа натриев хлорид от порядъка на 97% и е с много ниско водно и минерално съдържание. Разказите за отлежалите микро елементи, на които е богата са маркетингови трикове и не отговарят на действителността. 

Препоръчваме:

  1. Морската сол да е основната сол във вашата кухня. Когато тя е естествено изпарявана и от региони с чисти води, то тя е най-добрата сол, която можете да консумирате. Поради голямото разнообразие на морски соли ще ви разкажем за няколко от най-известните в света.
  2. Фльор де сел е цвета на солта. Образува се във всички солници за естествено изпаряване на морска сол. Това е първата сол, която се образува в лугата и изплува на повърхността, където се събира внимателно, за да не се разрушат изключително крехките и кристалите. Тя има водно съдържание от 10-30% и съдържа около 70-90% натриев хлорид. Има добро съдържание на минерали, микроелементи и фито планктон. Определено е една от най-добрите соли, която можете да използвате за финиширане на ястия, за печива и за готвене. Недостатък е високата и цена и това, че е добре да знаете къде се добива. Чистите места за добив на такава сол са най-северната част на Атлантика, където се смесват водите със Северния ледовит океан, крайбрежието на Португалия и югозападна Франция и където има постоянен приток на чисти води от течението Гълфстрийм, както и водите около Антарктика.
  3. Сивата сол от Геранд е специфичен вид сол, който се добива в най-старите солници в Европа, намиращи се във Франция. Известна е още като келтска сол и се образува след като е събрана солта фльор де сел. Тя пада на дъното на солницата и се събира чрез драгиране на лугата. Това също е мокра сол със водно съдържание до 30%, с ниско съдържание на натриев хлорид (около 70%) и естествено съдържание на йод. Падайки на дъното, солта се смесва с микро частици от глината, откъдето идва и характерния и бледо-сив цвят. Това е солта с най-високо съдържание на минерали и микроелементи. Може да се ползва за готвене, осоляване, печива, трушии и салати. Единственият и недостатък е, че има много ментета, който се продават като келтска сол, а са от други местодобивания.
  4. Пирамидална морска сол е естествено формирана морска сол на кристалчета, достигащи размер 1х1 см. Тези кристалчета имат много финна и тънка структура и форма на четиристенна празна пирамида, от където идва името и. Най-известната солница за такава сол се намира в Кипър. Пирамидалната сол е с водно съдържание под 10% и около 80 % натриев хлорид. Това е солта, която ви трябва, за да посолите финално стекове, скара, риба или салата. Има изключително нежен и свеж солен вкус, който ще разкрие качеството на вашите продукти.
  5. Сол от пустинята Калахари. Въпреки че носи името на пустиня, това е морска сол от води от Антарктика, които са естествено изпарени в пустинята Калахари. Тя е с ниско водно съдържание (под 5%) и над 80% съдържание на натриев хлорид. Това е пример за морска сол, с която можете да замените трапезната или хималайската сол вкъщи. Универсална сол, която може да използвате за всяка кулинарна ситуация.