кала намак сол кристали

Кала Намак – непозната суперзвезда от Индия

Днес се гмуркаме в прекрасния свят на солта Кала Намак, истинско бижу от сърцето на Индия. Вземете чай, облегнете се и нека се впуснем в пикантно, странно и забавно пътуване, докато изследваме как се прави тази сол, нейните ползи за здравето и кулинарните и приложения.

За производството на Кала Намак, известна още като черна индийска сол се използва сол от езерата Самбар и Дидвана в Северна Индия или каменна сол от Хималаите. Солта се смесва с различни индийски подправки като семена от харад, амла и бахеда, за да и се придадат отличителните вкус и аромат. Солта с подправките се разтопява в сверични глинени гърнета, които се нагряват до 700-800 градуса в специални хоризонтални огнища или пещи.  След това сместа се охлажда, гърнетата се разтрошават и така получените сфери сол са с черен цвят, от където идва името и. Накрая сферите се натрошават или смилат на различни едрини, в зависимост от предназначението. Колкото по-финно е натрошена или смляна солта, толкова по-светло виолетово розов цвят придобива. Ето! Ражда се солта Кала Намак с уникален опушен аромат, който ще накара вкусовите ви рецептори да заиграят щастлив танц.

Сега нека поговорим за ползите за здравето. Солта Кала Намак не е просто ароматна добавка към вашите ястия. Има ниско съдържание на натрий и високо съдържание на желязо, калций и магнезий, което я прави чудесен вариант за тези, които са на диета или са вегетарианци или вегани. Смята се, че подпомага храносмилането, помага за облекчаване на подуването, намалява киселините и подобрява здравето на червата. 

Кала Намак трябва да се използва като подправка, а не като заместител на готварската сол. Не се препоръчва да се консумира по повече от една чаена лъжичка на ден. Говорим за сол, която ви пази здравето и е вкусна, нали?

Когато говорим за кулинарни приложения, солта Кала Намак е суперзвезда. Отличителният и вкус и аромат я правят задължителна съставка в индийската кухня.  Чувствате се приключенски? Поръсете щипка от нея върху любимата си храна и вашите вкусови рецептори ще играят щастлив танц цяла нощ!

Но чакайте, има още! Солта Кала Намак също е тайното оръжие на веганите. Нейният яйчено сярен вкус я прави фантастичен заместител на яйцата в бъркано тофу или веган омлети.  Кала Намак е спасението за хората, алергични към яйца – солите и имате яйчен вкус. Така че, ако се храните на растителна основа или просто искате да изследвате нови вкусове, Кала Намак е вашата любима съставка.

С две думи, Кала Намак е пикантна, непозната суперзвезда от Индия. Уникалният производствен процес, ползите за здравето и разнообразните кулинарни приложения я правят препоръчителна за всяка кухня. Подправете живота си и оставете солта Кала Намак да ви отведе на ароматно приключение, което няма да забравите. Повярвайте ни, вашата кухня ще ви благодари за това. Честита подправка!