Пица МаргаритаПица Маргарита

Какво трябва да знаете за пицата – най-популярната бърза храна в света?

За бащинство на пицата се борят доста държави и за сега победител е Италия, но дали е така?

.

Плосък хляб, изпечен с подправки и лук е намерен при разкопки в Лаванте, датиращи от около 2 000 г.пр.хр. Това може да се приеме за първата пица, въпреки че името пица се появява едва в началото на 19 ти век в Италия.

.

Има разкази на персийски войни на император Дариус Велики от 6 век пр.хр., които по време на походите си печали плосък хляб със сирене и фурми на бойните щитове, поставени върху огън. По време на Римската Империя пък била изключително популярна фокачата (тънък хляб, изпечен с лук и подправки). Данни за подобни рецепти има и от Древна Гърция и Троя.

.

Първообразът на пицата, която познаваме днес се появява в района на Неапол в началото на 19 ти век. До тогава името пица се използва за малки, плоски хлебчета, подправени с нещо сладко. Голямата промяна настъпва с появата на доматите. Не е известно кой се е сетил да направи солен вариант на пицата, но е сигурно, че първите пици, продавани в Неапол са били с домати, сирене и босилек. Това било бърза храна за бедните, която се продавала в гъсто населената централна част на града. Заможните неаполитанци се отнасяли с насмешка към доматите заради слуховете, че червените домати са отровни и считали, че простолюдието ги яде от алчност и глупост и защото били много евтини.

.

Всичко това се променя едва през 1889 година, когато за първи път след обединението на Италия в Неапол пристига Кралица  Маргарита Савойска. Тя пожелава да опита типична местна храна и и предлагат три вида пица от една от първите пицарии в града Pizzeria di Pietro e basta così. Една от пиците е пица Моцарела, която съдържа домати, моцарела и босилек. Кралицата е възхитена от външния вид на пицата, повтарящ цветовете на Италианския флаг и я кръщава на свое име. Собственикът на пицарията Raffaele Esposito се счита за бащата на съвременната пица.

.

Колкото и странно да звучи в Италия пицата остава популярна само в района на Неапол до 1940 г, когато се разчува, че е станала хит в Америка, пренесена там в началото на 20 ти век от емигранти от Неапол. Америка превръща пицата в огромен бизнес като изоставя деликатните и балансирани рецепти на неаполитанската пица и превръща плънката в безкрайна смесица от съставки и вкусове. През океана е нормално в плънката на пицата да има до 10 – 15 различни продукта, докато в Италия те са не повече от 3 – 4. В Италия пицата се превръща в добър бизнес чак след избухването на туристическите пътувания през 70 те години на миналия век. Популярността на италианското кино през този период също помага доста.

.

В наши дни пицата властва над света с десетки хиляди рецепти и варианти. Превърната в машина за печатане на пари, пицата ни дебне отвсякъде. Дали ще е покрита със златно фолио и трюфели за 10 000$ в Дубай или ще е за 5 лева във фризера в Метро, тя е винаги готова да ни се предложи, но от нас да знаете – най-добрата пица е тази, която сте си направите сами.