къри подправка, къри листа

Какво е къри?

Заемаме се да обясним какво е това къри :)

Къри е думата, която британските колонизатори използват за индийските мокри масали (сосове). Защо, как и кога е възприета тази дума не е много ясно. Има най-различни разкази и легенди по въпроса, но е факт че придобива популярност първо в Англия, а после и в цялата империя, включително в самата Индия.

Думата къри съществува в Индия и това е един вечнозелен храст, листата на който се ползват за готвене. Листата от къри се използват основно пресни в южната част на страната за приготвяне на рибни и вегетариански рецепти.

С течение на времето думата къри започва да се използва в света (извън Индия и района около нея) за готова смес от подправки, която да дава индийски вкус и аромат при готвенето на други рецепти. Тези смеси са доста популярни, но няма определена рецепта – може да съдържат само куркума и кориандър или комбинация от 15-16 подправки. Тези смеси са различни от гарам масала и не са взаимозаменяеми с нея.

Нашият съвет е да четете съдържанието на къри смесите и да се уверите, че съдържат поне 6-7 основни подправки като кориандър, кимион, канела, карамфил, зелен кардамон, синап и т.н. и по възможност да не съдържат сол.

Индийски къри микс подравки