water test saffron

Как да разпознаем фалшивия шафран?

Най-скъпата подправка на земята естествено има и най-много ментета. 

Най-безобидната фалшификация, която се прави е да се напръска истински шафран с разтвор от захар или мед и след това да се изсуши отново и по този начин да се увеличи теглото му. Така ви продават по-малко шафран от обявеното. Тази фалшификация може да установите лесно като сдъвчете една стигма шафран, която трябва да има сладникав мирис и горчив вкус. Ако има сладък вкус значи шафрана е манипулиран.

Следващото ниво на фалшификация е смесването на истински шафран с оцветени нишки коприна, изсушена царевична коса или дори изсушени оцветени мускулни влакна от говеждо. Най-лесният метод за установяване на примеси е като разгледате формата на стигмите, които трябва да са с форма на удължена фунийка. Ако има нишки с еднаква ширина в двата си края има голяма вероятност да са добавяни примеси.

Най-лошите ментета на шафран са изцяло направени от фалшиви нишки, оцветени с изкуствени бои и с добавен изкуствен аромат на safranal. За тяхното откриване може да използвате и двата метода, описани в началото на текста, но можете да направите и няколко други проверки. Най-лесната проба е да сипете в чаша 2-3 супени лъжици студена вода и да добавете няколко цели шафранови стигми. Ако водата започне да се оцветява веднага в червено или оранжево е сигурно, че сте попаднали на менте – истинският шафран ще оцвети водата в жълто и то след 10-15 минути. Друг начин за проверка е да оставите стигмите във вода за около 60 минути и ако шафранът е истински нишките ще останат червени, а ако е менте в повечето случаи нишките ще избелеят.

Последният вид ментета е продажбата на други растения като шафранка (подправка от семейството на магарешкия бодил) или листенца от хризантеми или невен. Те се разпознават лесно защото листата са доста по-широки от стигмите на истинския шафран и не са с равномерен червен цвят, а по-скоро са оранжеви с примес на червено. Тези ментета се продават основно по туристически базари в екзотични дестинации като Турция, Индия, Испания, Шри Ланка, Занзибар, Мадагаскар, Мароко и други.

Има още много методи за разпознаване на фалшивия шафран, но най-сигурният е изследване в лаборатория, където се мерят цвят, съдържание на safranal (аромат)  и  съдържание на примеси и оцветители.

Нашата препоръка е да си купувате шафран само от утвърдени търговци на подправки. Избягвайте купуването му от екзотични дестинации. Никога не купувайте млян шафран. Едно от малкото места, от които можете да купите спокойно шафран е сергия в Иран, но дори и там трябва да бъдете нащрек когато става дума за най-скъпата подправка на земята.

Последната ни много важна препоръка е никога да не си купувайте евтин шафран. От нас да знаете – няма евтин истински шафран.