посоляване месо

Как да посолите стекове правилно?

Правилното осоляване на стековете е един от най-важните фактори, за да не ги прецакате. посоляване на стекове Солта е неразделна част от готвенето на месо. Има много фактори, които трябва да съобразите и на първо място е с каква сол ще ги солите и с колко време разполагате.

Едрата естествена морска сол на люспи (flake salt) е много подходяща за посоляване на стекове. Това не е едрата морска сол, която се използва за туршии, а сол с големи, плоски и тънки кристали. Най-доброто, което можете да ползвате е пирамидална сол. Нарича се така защото кристалите и имат форма на много тънки празни пирамиди, а не защото е от Египетските пирамиди, както си мислят разни хора посоляване на стекове

Има три основни метода кога да солите стековете и голям спор кой е най-правилен. Всъщност това са три различни техники, които не си противоречат, а просто се прилагат в различни случаи.

Първият и най-популярен метод е посоляване непосредствено преди слагане в тигана или на скарата. Месото се соли от страната, която ще се сложи към огъня не повече от 15 секунди преди това. За това време солта не може да започне да изтегля водата от месото. При този метод трябва да сложите по-голямо количество сол защото голяма част от нея ще остане в тигана или ще падне в скарата. Така приготвени стекове обикновено са само повърхностно осолени. Предполага се, че ще ги сервирате със сос или ще ги доовкусите след нарязването.

Вторият метод е да посолите стековете около 2 часа преди приготвянето. Това дава възможност на солта да проникне в дълбочина в месото и да го овкуси почти равномерно. За около 2 часа водата, която е изтеглила солта ще бъде абсорбирана обратно в месото и то няма да загуби своята сочност. Така се осоляват стекове, които няма да бъдат сервирани с допълнителен сос. Те ще са доста добре овкусени само от солта.

Третият метод е да посолите стековете 24 до 48 часа преди приготвяне. Той вече е метод на мариноване и ако имате време силно ви го препоръчваме. Месото се овкусява равномерно, става крехко и ароматно и солта успява да разгради голяма част от протеиновите вериги. Поставете стековете в хладилник в съд с решетка без да ги завивате. Ще се образува суха коричка, която след изпичането ще се превърне в бомба от вкусове и аромати посоляване на стекове

Няколко правила:

– Не използвайте обикновена готварска сол или хималайска сол на стекове.
– Не слагайте течности (вино, вода, сосове) и киселини (лимон, оцет) при предварително осоляване.
– Вадете месото от хладилника 1 до 2 часа преди приготвяне.
– Ако искате да овкусите стековете с подправки направете го в последната минута на готвенето, а не предварително.
– След приготвяне оставете стековете 10-15 минути да починат преди да ги нарежете, за да се отпуснат и да останат сочни.