посоляване на месо

Как да осолим правилно агнешкото?

Днес ще говорим за любимото ни агнешко месо. Да, дойде време за зелено и агнешко както казва народът. Великден идва.

Но преди да преминем към готвенето, нека поговорим за осоляването. Това е най-важния момент при готвенето на агнешко, независимо как ще го приготвяте и каква част от животното ще използвате. Месото обича сол и това особено важи за агнешкото и овнешкото. Няма вкусно безсолно агнешко. Осоляването е проста, но ефективна техника, която наистина може да подобри вкуса и текстурата на агнешкото. За начало трябва да определите необходимото количество сол. Ние винаги използваме морска сол за осоляване на месо, тъй като тя съдържа по-малко натриев хлорид от готварската и каменната (хималайска) сол и подчертава натуралния вкус на месото. Количеството сол, което ви е необходимо на този етап е около една чаена лъжичка сол на килограм месо.

  1. След като сте подготвили солта е време да овкусите месото. Поръсете солта равномерно върху повърхността на агнешкото, като се уверите, че покрива всички страни. Важно е наистина да втриете солта, за да сте сигурни, че е равномерно разпределена и абсорбирана в месото.
  2. Следващата стъпка е решаваща. След като осолите месото оставете го да престои в хладилник поне два часа или най-добре една нощ. Това ще позволи на солта да проникне в месото, подобрявайки вкуса му и да отпусне протеините без да ги разгражда, правейки месото по-крехко.
  3. След като агнешкото се маринова е време да го изплакнете и подсушите. Изплакнете го под студена вода, за да отстраните излишната сол и след това го подсушете с хартиени кърпи. Това ще помогне за създаването на хрупкава, ароматна коричка при печене.
  4. Независимо дали изберете да печете или задушите агнешкото не забравяйте да го оставите да достигне стайна температура преди да започнете, за да осигурите равномерно готвене.

Осоляването е проста, но ефективна техника за мариноване на месо, която наистина работи и подобрява вкуса и текстурата на агнешкото. В процеса на осоляване можете да добавите сухи подправки, но в никакъв случай течности и особено киселини като бяло вино, оцет, лимон и т.н. Киселината само ще разруши протеините в мускулните клетки и то ще стане по-сухо и безвкусно при готвене. 

Следвайте ни за още полезни съвети за един по-вкусен свят 🙂