шафран

Как да използвате правилно шафран?

Знаете ли как да използвате правилно шафран?

Днес ще ви дадем няколко прости съвета, които да следвате, за да не го похабите и да му се насладите максимално:

  1. Първото правило е да си купите истински и качествен шафран, не по-стар от 2 реколти назад.
  2. Никога, никога, никога не си купувайте млян шафран.
  3. Не вярвайте на рецепти, които ви казват, че е достатъчно да сложите 2-3 стигми, за да овкусите цяло ястие. Нормално е да използвате 0.1- 0.2 грама шафран на порция (или 1 грам за 5-10 порции). Това е количеството, при което ще се усетят най-добре вкуса, аромата и цвета на качествения шафран.
  4. Активните съставки на шафрана са водоразтворими и затова е най-добре той да се накисне в студена вода или да се сложи върху кубчета лед за 30 минути до 1 час преди използване. Задължително е шафранът да се счука в хаванче или да се смели с мелничка за шафран преди употреба, за да отдаде повече от своите аромат, вкус и цвят. Когато стривате шафран в хаванче добавете щипка захар и тя ще спомогне за финото стриване на шафрана. Не добавяйте сол – тя е много мека и няма да помогне за стриването на шафрановите стигми, които са доста жилави.
  5. Накисвайте шафрана в малко течност – 4-5 пъти повече от обема на шафарна. На 1 чаена лъжичка шафран сложете 1-2 супени лъжици вода или едно голямо кубче лед.
  6. Запарването на шафран се прилага само в краен случай, когато нямате време да чакате 30-60 минути. Тогава е задължително да го смелите или счукате колкото може по-фино и след това да го залеете за 5-10 минути с вода не по-топла от 70-80°C. Врялата вода унищожава ароматните му съединения и от шафрана ще остане само жълтия цвят.
  7. Добавяйте накиснатия шафран заедно с течността в края на готвенето, за да запазите най-много от качествата на шафрана. Сипете го когато остават не повече от 5-6 минути готвене и то на температура по ниска от 100°C.
  8. Никога не слагайте шафрана в гореща мазнина – това го унищожава.

Шафран се използва основно в ястия като супи, яхнии, паеля, кърита, сосове, напитки, десерти, сладоледи. Не се препоръчва при рецепти на фурна или в тенджера под налягане, при пържене, печене, грил, скара и други термични обработки, изискващи температура над 100°C. Ако искате да добавите шафран към печено на фурна ястие, направете шафранов сос или заливка, която да използвате при сервиране или след като ястието е извадено от фурната. На ястие, готвено в тенджера под налягане можете да добавите шафран заедно с течността, в която е накиснат след като сте отворили тенджерата, да го разбъркате леко и оставете да се готви на слаб огън за 5 минути.

Пригответе се да унищожите 2-3 грама шафран докато му хванете цаката, но след това ще ви благославят за вкусотиите, които ще започнете да приготвяте 🙂