Каджунска колиба

Каджунската кухня

Днес ще ви разкажем за един от новите ни продукти – Каджунския микс подправки. Той е сред най-известните комбинации от подправки в света и родината му е Луизиана САЩ.

.

Историята му започва още през 16ти век когато в днешната територия на Канада се заселват първите френски изселници. Това са обикновенни френски селяни, за които новата земя е доста подобна на Франция. Те лесно започват да използват ресурсите и от дивеч, сьомга, омари и раци. Занимават се със земеделие и животновъдство както са го правили в родината си. През 18ти век обаче са насилствено изселени от Британската империя и се установяват в делтата на Мисисипи на брега на Мексиканският залив. Това е началото на Ню Орлеанс. Тук им се налага много бързо да се адаптират към новата среда и в техния начин на живот и храна настъпват доста промени. Голяма част от продуктите, които са свикнали да консумират и отглеждат липсват и трябва да ги подменят с нови. Картофите са заменени с ориз, морковите със зелени и червени чушки, телешкото с месо от алигатор, а сьомгата с риба от Мексиканския залив, скариди и раци. В храната им за първи път се появяват подправките като черен пипер, кайенски пипер, червен пипер и т.н.

.

Като едни добри кулинари те успешно съчетават техниките на домашното френско готвене с новите продукти и подправки. Така се създава една изцяло нова кулинария носеща името Каджунска (Cajun). В наши дни с името Cajun се определят техните наследници, които са смесица с афроамериканци, испанци и португалци. Каджунската кухнята е лесна, с много различни съставки и комбинации на месо, наденици и морски продукти. Използват се много свинско и всякакви дреболии. Характерни са яхнии с много съставки, наденици с ориз и ястия на оризова основа. Пилешкото традиционно се прави на скара, а през 20ти век се появява и пърженото пиле. Кажунската храна е с много наситени подправки и е доста пикантна. Все пак Луизиана е родината на Tabasco соса и лютите пържени пилешки крилца. 

.

Следвайте ни, имаме едни крилца, за които трябва да ви разкажем 🙂