рибна чорба

Италианска рибена супа

Обичаме дунавска рибена чорба от сом и мряна, обичаме рибената чорба с лютика на бай Пешо от Шабла и чорбата от калкан в Резово е страхотна. На руснаците завиждаме за двойната и тройната уха. Европа също не пада по-долу с рибните супи. Франция е създала Bouillabasisse, Скандинавия е оживяла векове на Fiskesuppe, а италианците са наследили от Римляните Zuppa di pesce.

В Италия приготвянето на рибена чорба е един от важните кулинарни ритуали. Готви се обикновено при тържествени и специални случаи и не е предястие или просто супа за отваряне на апетита. Zuppa di pesce е основно ястие. Приготвя се от поне 3 вида риба, 2 вида мекотели, минимум 2 вида миди и 2 вида ракообразни. С много гъст и наситен бульон е, в който се топи филия препечен селски хляб. Естествено всеки регион има своите собствени рецепти, но най-известните са от Ливорно, Генуа и Сицилия. Zuppa di pesce е неразделна част от Коледните празници – тя е най-важното блюдо във “Вечерта на седемте риби”.

Приготвянето на Zuppa di pesce е доста трудоемко. Прави се в голямо количество и изисква подготовка, почистване и предварителна обработка на всяка от съставките. Рибата се обезкостява, от главите и костите се прави бульон. Почистват се ракообразните и се прави бульон от черупките им. Мидите също се почистват, задушават се и се отделя бульона, а част се оставят с черупките за красота. Накрая се прецеждат и обединяват различните бульони. Мекотелите се слагат първи, после изчистените миди и филетата от риба и накрая мидите с черупки.

Накратко ако някои ден попаднете в Италия и някои ви предложи да ви черпи истинска Zuppa di pesce не се отказвайте дори ако сте от типа хора “аз рибена чорба не ям”. Няма да съжалявате. По-сигурен вариант е разбира се да се хванете в ръце и да си я приготвите сами рибена супа,zuppa di pesce