paprika

История и произход на чушките и червения пипер

Чушките са пренесени от Америка в Испания в края на 15 ти век и почти веднага се разпространяват в цяла Европа. За около 100 години те са се отглеждали като декоративни растения и не са консумирани защото се е считало, че плодовете им са отровни. Първите данни за използването на чушки в различни рецепти са от края на 16 ти век, като са използвани основно за подлютяване и като подмяна на дългия черен пипер, от където идва и името им ПИПЕР (piperi, pepper).

.

Ранните сортове чушки са били доста люти и дребни. Първите култивирани сортове са пренесени от Америка в началото на 17 ти век и са били доста по-едри и значително по-малко люти. Едно от първите места в Европа, където започват да се търгуват семена за тези култивирани сортове са пазарите на Османската империя. Това е и причината чушките да се появят по същото време в Северна България заради връзките между Търново и Константинопол.

.

След Чипровското въстание от 1688 г заедно с българската вълна емигранти напуснали Османската империя и се заселили на територията на Австро-Унгария в областта Банат. Те пренесли облагородените сортове чушки и познанията за отглеждането им. Това е и причината в началото в Унгария по-едрите чушки да се наричат Турска паприка. Истински бум в отглеждането и консумацията на чушки в региона започва в края на 18 ти век и се свързва с масовото изселване на български градинари в Унгария, Румъния и Сърбия.

.

Унгарците първи започват да смилат сухите чушки и да произвеждат познатия ни днес червен пипер. Поради климатичните условия в Унгария, чушките отгледани там са с по-малко капсаицин и пиперът е по-малко лют и добива популярност в цялата империя.

.

През 19 ти век се разгаря надпревара за селектиране на сладка чушка (чушка без лютивина). Около 1850 г братята Палфи от Сегед изобретяват машина за премахване на жилките и семената на чушките, които съдържат най-много капсаицин. По този начин те успяват да контролират степента на пикантност и правят възможно масовото производство на сладък червен пипер, който е имал по-голям пазар от лютивите видове. Чак през 1920 г Ференц Хорват и Йено Обермайер успяват да селектират напълно сладка чушка, без съдържание на капсаицин, която превзема света и носи славата на Унгарската паприка и до днес.