pimenton de la vera

Испанска паприка

Питали ли сте се защо испанците не говорят много за историята на червения пипер?

След като през 16 ти век Колумб донася първите люти, дребни и жълти на цвят чушки (aji amarillo) от Америка той ги подарява на кралското семейство като сувенирно декоративно растение. Кралицата ги дава в манастир San Jerónimo de Yuste в областта Extremadura. Монасите се грижат за тях, започват да ги развъждат и да добавят нови видове в градините си. Към средата на 18 ти век започнали да ги използват за подлютяване на ястия, повлияни от информацията, че в съседна Португалия е доста популярно да се консервира свинско месо в саламура от сол, оцет и люти чушки. Едва през 19 ти век чушките напускат стените на манастира и започват да се отглеждат и в други части от Испания.

През тези два века докато монасите се занимават с екзотичните си растения по поръчка на Короната, чушките успяват да стигнат до Отоманската империя и от там през българските земи до Австро – Унгария, където както разказахме в предишния пост се появява паприката. Почти до края на 19 ти век червеният пипер не е част от рецептите в испанската кухня, а днес никой не може да си представи испанската кухня без Пиментон Де ла Вера. Първата фабрика в район Extremadura се появява едва през 1920 г., 26 години след като в България е отворена първата фабрика в Куртово Конаре. 

Големият бум на испанската паприка започва в началото на 20 ти век, когато гулашът става популярен в цяла Европа и търсенето на паприка особено в северната част на континента драстично се увеличава. Поради дъждовното време през октомври производителите в Extremadura не можели да сушат чушките на слънце и затова започнали да ги сушат чрез опушване. Това създава съвсем нов и магически вкус – този на пушения червен пипер. Влюбват се в него и така и до днес. Почти няма испанска рецепта, която да не включва две подправки – шафран и пушен пипер Пиментон де ла Вера.

Това са причините испанците да не разказват много за историята на Пиментона. След като те първи получават чушките, португалците разнасят лютите червени чушки по света, а унгарците измислят червения пипер 🙂

.