Havsnø gathering

Havsnø – най-чистата морска сол на земята

Коя е най-чистата морска сол на земята?

Солта Havsnø е морска сол, която се добива от девствените води около северния полярен кръг. Известена е със своя чист и естествен вкус, както и с уникалното си качество. Havsnø в превод означава “солена снежинка”. Ефирните и леки солени кристали приличат на едри снежинки и вкусът им е свеж като на пресен пухкав сняг.

Едно от най-значимите предимства на солта Havsnø е нейното минерално съдържание. Съдържа широка гама от основни минерали, включително магнезий, калий, калций и йод, които са жизненоважни за поддържането на здраво тяло и често липсват в съвременните диети. Като използвате сол Havsnø при готвене и печене, можете да добавите тези основни минерали към вашата диета по естествен и вкусен начин.

Друго предимство на солта Havsnø е нейната чистота. Солта се добива от чистите, студени води на северното норвежко крайбрежие и се обработва внимателно, за да се гарантира, че остава без замърсители. Това я прави отличен избор за всеки, който е загрижен за качеството на храната, която яде.

Производството на сол Havsnø е внимателен и щателен процес, който включва няколко стъпки. От събирането на морска вода до опаковането на крайния продукт, всеки аспект от производствения процес е предназначен да създаде висококачествена, чиста и естествена морска сол. Първата стъпка е събирането на морска вода от чистите, студени води около северното норвежко крайбрежие, което се къпе във водите на северният ледовит океан. След като морската вода бъде събрана, тя се филтрира, за да се отстранят всякакви остатъци или примеси. Това се прави чрез многоетапен процес на филтриране, който премахва частици с размер до 0,2 микрона. След като водата е филтрирана, тя се прехвърля в големи резервоари за изпаряване. Резервоарите се нагряват с помощта на комбинация от слънчева и геотермална енергия, която бавно изпарява водата и оставя след себе си солта. След като бъде произведена солта се събира внимателно на ръка, а солените снежинки се сортират ръчно и всички некачествени се отстраняват.

Солта Havsnø е една изключителна и универсална подправка, която определено си заслужава да опитате. Може да се използва за подправяне на месо, риба и зеленчуци, както и в маринати, дресинги и сосове. Може да се използва и при печене, за да добави фина соленост към хляб, сладкиши и други печива.

Една от тайните на най-известният ресторант в света Noma, Дания (ресторант в Копенхаген, който няколко пъти е класиран за най-добрия ресторант в света) е разкрита. Рене Редзепи, главен готвач и съсобственик на Noma използва сол Havsnø в готвенето си. Редзепи е известен със своя иновативен и креативен подход към готвенето и използва сол Havsnø в ястията си, за да подчертае естествения вкус на съставките им.

Друг известен готвач, почитател на солта Havsnø е Магнус Нилсон – бивш главен готвач на Fäviken (ресторант в Швеция), известен с акцента си върху местните и сезонни съставки. Нилсон често използва сол Havsnø в ястията си, за да добави фина соленост, придаваща дълбочина и завършеност на вкусовете.

Когато става въпрос за ястия, които включват сол Havsnø, възможностите са безкрайни. Ето няколко от любимите ни рецепти:

  • Сьомга на скара със сол Havsnø – тази проста и вкусна рецепта предствлява сьомга на скара, подправена със сол Havsnø, лимон и билки. 
  • Печени зеленчуци със сол Havsnø – лесна за приготвяне гарнитура от разнообразни печени зеленчуци, подправени със сол Havsnø и зехтин. Солта добавя пикантна дълбочина на вкуса към зеленчуците, докато зехтинът помага за карамелизирането и омекотяването им.
  • Солен карамелен сос Havsnø – сладък и солен сос, идеален за поливане на сладолед, сладкиши или други десерти. Карамелът е направен със сол Havsnø, която добавя фина пикантна нотка, допълваща сладостта на соса.