харира

Харира – традиционната супа на Мароко

Харира е националната супа на Мароко, но е разпространена и в страните от Магреб (Алжир, Тунис, Либия). В Мароко има статута на “fast food” – сервират я във всяко заведение в следобедните часове заедно с ментов чай. Представлява гъста супа от нахут, белена леща, дребна паста, ориз, много подправки, телешка или агнешка кайма. Оригинално се е консумирала по време на Рамадан, но вече се консумира целогодишно, особено през есенните и зимни месеци.

Всяка къща има своя рецепта за харира, с различни съставки и подправките, но задължително с кремообразна гъстота. Приготвя се дълго на бавен огън и всичките продукти трябва да са омекнали до разпадане. Сервира се много гореща и преди консумация и се добавя лимон. Яде се с дървена лъжица и традицията повелява да се сърба шумно.

Харирата се готви и без месо, но нахутът, лещата и дребната паста са задължителни. Често супата се завършва с пресечено яйце. Основните подправки, които се слагат са кимион, канела, куркума, сух джинджифил и пресен кориандър, но всеки майстор си има и тайни съставки, който крие, за да запази уникалността на неговата харира.

Можете да я приготвите с нашия марокански микс – https://shop.spizing.com/bg-product-details-27.html