Rice cakes for Chinese New year

8 ястия за Китайската нова година

Дойде пак Нова Година. Честита Нова Година, но по Китайския календар. Да ни е честита Годината на заека. 🙂 

.

Това ни дава повод да разкажем за този най-голям празник в Поднебесната Империя.

Китайската нова година е известна още и като Пролетния Фестивал, отбелязващ новото начало, края на най-студените дни и отправянето на молитви за плодородие. Легендата разкава, че всяка нова година идвал дракон, от който всички много се страхували, но една година смело момче го прогонило с фойерверки и от тогава фойерверките станали неразделна част от празненствата и фестивала. Но традициите вече на са това, което бяха и в наши дни използването на фойерверки не е разрешено заради замърсяването на въздуха. 😃

.

Това е най-важният празник за китайското семейство. Всички се прибират в къщи, независимо колко далеч се намират и резултатът е най-голямото преселение на хора – около 3 милиарда пътувания в рамките на 40 дни. 😃 Това е и периодът, в който се изяжда най-много храна в Китай. Приготвят се традиционни ястия със свинско, риба и пиле и се вадят най-ценните домашни зимнини. Храната е подправена със силни подправки като сечуански пипер, звездовиден анасон, карамфил, черен кардамон, касия (канела), микс от 5 китайски подправки и т.н.

.

Приготвят се 8 ястия:

.

1. Риба, обикновено е приготвена на пара, но може и пържена. 

Ще ви донесе просперитет и успех. 

Рибата се яде последна и не трябва да се дояжда до край. Оставя се малко в чинията, за да покажете, че сте си надвили масрафа. Има и голямо значение каква риба сте си избрали – шаран, сом или друга. Важно е също коя част от рибата сте започнали да ядете и кога – през нощта на новата година или през деня. Тематиката е доста сложна и по въпроса има цели тълковници защото е от значение и коя година посрещате.

.

2. Китайски кнедли, приготвени с месо и зеленчуци. 

Ще ви донесат богатство. 

Легендата е, че колкото повече кнедли изядете по време на празниците, толкова повече пари ще изкарате през годината. Представяте си какво ядене пада 🙂

.

3. Цяло пиле, приготвено с главата и краката. 

Ще ви донесе късмет. 

Пилето се приготвя цяло (пържено или печено) и първата порция не се яде, а се оставя за боговете. Краката обикновено се дават на най-бедния от фамилията, за да може с тях да се захване за късмета.

.

4. Китайски Новогодишен оризов кейк, приготвен с листа от лотос. 

Ще ви донесе повишение в работата и на заплатата.

.

5. Пролетни рулца, приготвени с месо. 

Ще ви донесат богатство и разкош. 

Тези толкова популярни по света пролетни рулца носят името си от традицията да се ядат по време на Пролетният фестивал. Когато се поднасят всички си пожелават тон злато защото изпържените до златисто рулца приличат на кюлчета злато.

.

6. Сладки оризови топки. 

Ще ви донесат сплотеност в семейството. 

Това е една от най-важните храни по време на Новогодишните празненства защото обикновено това е единственото време, когато семействата се събират.

.

7. Нудли за дълъг живот – пържени или варени. 

Ще ви донесат дълголетие.

Произвеждат се специално и не се режат. Колкото по-дълги са нудлите, толкова по-дълъг и добър ще е животът ви.

.

8. Скариди – пържени. 

Ще ви донесат жизненост и щастие. 

Поднасят се през Новогодишната нощ.

.

Разказът за храната по време на Китайската Нова година може да стане толкова голям, колкото е голям китайския народ, така че спираме до тук, догодина пак 🙂